Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Umíte svého psa očistit od asfaltových skvrn? Jde o jeho zdraví.

Přečetla jsem si dojemný článek o tom, jak hasiči museli vysvobodit z asfaltu uvízlého psa. Překvapila mne ignorance majitele, který zvíře nechá trpět na rozpáleném asfaltovém terénu, ale i oddanost onoho psa. Zároveň jsem si vzpomněla na milou tradici každého léta, kdy nešťastným majitelů postiženého psa rozjasním tvář skvělou a jednoduchou radou na bezbolestné a poměrně levné odstranění asfaltu z psího kožichu. Tento kratičký blog tedy je tedy hlásnou troubou, která má sdělit, co má majitel udělat pro svého psa, když si jeho zvíře umaže kožich a kůži od asfaltu.

 

Jestliže se našemu psu podařilo přilepit se někde na asfaltu, umazat si kožich a samozřejmě i kůži, pak musíme zakročit. Asfalt na kůži je rakovinotvorný, pokusy s hlodavci a slepicemi, které to dosvědčily, byly publikovány. Proto milující majitel psa musí jednat rychle a hlavně nevystresovat svého psa ještě necitelným čištěním asfaltu z psího těla.

Klíčem k úspěchu je trocha trpělivosti a více másla. Poté, co máslo uvedeme do stavu mazacího, mažeme psovi postižené místo a vzniklou načernalou či nahnědlou kaši pečlivě stíráme plastovou, nebo gumovou škrabkou, dřívkem z nanuka, nebo něčím podobným, co velikostí odpovídá čištěné skvrně. Z kožichu či chlupů vytíráme hadříkem. Psovi se taková péče bude líbit, vždyť je vlastně hlazen. Postup opakujeme, dokud není postižené místo čisté a máslo se již neznečišťuje. Máslem maštěného psa pak můžeme vykoupat, kdyby to bylo nutné.

Je jen na trpělivosti majitele psa, kolik chlupů ostříhá a co bude čistit máslem. Výborná zpráva jistě je, že stejně dokonale funguje máslo i na znečištěnou obuv, zapatlané vlasy, lidskou kůži, nebo kabelku. Pro šetřílky mám naopak smutnou zprávu, margarínové náhražky nefungují, je třeba obětovat kostku poctivého másla.

Reklama

Obrázek v perexu – popisek: Není veselejšího pohledu nad pohled na spokojeného psa

Obrázek v perexu – autor: Jana Šimonová