Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Rozpékané pečivo obsahuje pomocné látky, takzvaná éčka

Mezi zákazníky se šíří informovanost, mezi obchodníky špatná nálada, mezi drobnými pekaři pocit zadostiučinění. Na regálech s pečivem musí být ze zákona označení, zda se jedná o čerstvé či rozpékané zboží.

Možná si ale někteří lidé již povšimli, že z rozpékaného pečiva mají trávicí potíže, případně že jejich pes tohle pečivo odmítá žrát. Já jsem si všimla, proto se rozpékanému pečivu vyhýbám, jakkoliv mi chutnalo. Zatím jsem se jen mohla domnívat, že rozpékané pečivo obsahuje pomocné látky, jakými jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla, nebylo to na něm totiž uvedeno.

Nyní moji domněnku potvrdil Lukáš Zelený, vedoucí právní poradny dTestu, který doplnil i to, že jednou z pomocných látek je také E466 karboxymethylcelulóza. Její podstatou je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Mimo jiné se přidává též i do vrtných kapalin při těžbě ropy.

Není rozumného spotřebitele, který by tyto informace považoval za zbytečné. Proto si myslím, že ti, kteří v diskuzích metají blesky na tento podle nich zbytečný údaj, který prý bude zákazníky jen mást a prodavače zdržovat od práce, jsou jen malou PR službou „rozpékačů“, dodavatelských a obchodních řetězců a samotných dodavatelů pečiva k rozpékání a obchodníků tímto zbožím.

Reklama

Když prodavače neobtěžuje nekonečné roznášení a instalace cedulek o slevách a výhodných nákupech, akcích a dárečkování při koupi toho nebo onoho, tak natrvalo umístit ceduli „Zde je k mání rozpékané pečivo“ je už nezabije a od práce nijak nezdrží. Naopak – nebudou muset tak často dosypávat do regálu. Je možné, že tyto informace umetou cestu éčky neupravovaného pečiva k zákazníkům. O to ale jde. Takže občané očekávají, že nový zákon v praxi nebude šikanován a že díky němu se bude moci vyhnout dalším éčkům, která konzumoval nevědomky a vlastně nerad.