Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Rathova taktika je málo taktická, spíše hloupá, naivní a kontraproduktivní

MUDr. Rath mění taktiku, a to zajisté nebude po prvé ani naposledy. První taktický trik s údivem nad obsahem krabice, kterou tak nerad vydal policistům, že svolil až pod pohrůžkou použití donucovacích prostředků, nevyšel. Co teď? Co jiného, než se vžít do role doručovacího služebníka. Služebník sice věděl, co je v krabici, když už to odposlechy prokázaly, ale nesl obsah příjemci. Jako příjemce si vybral ČSSD, svoji mateřskou politickou stranu.

 

Tímto otevřeně vzkázal lídrovi ČSSD a celému vedení, že je bere s sebou do pekla, jestliže se neubrání. Tak to asi zajásali politici z ODS, kde kdysi začínal. Je do pekla bude muset strhnout snad kauza ProMoPro, Pandury, nebo nějaká jiná vhodná. Pan Rath ukázal na ČSSD.

Ukázal, to ano. Ale problém je v tom, že krabici převzal mezi čtyřmi zdmi a třemi páry očí a v utajení ji unášel ke svému domovu, kde na něj čekal pan Vít Pohanka, známý to přeběhlík. Prý měl nějaké problémy s tlakem a potřeboval jej přeměřit panem doktorem Rathem. Já mám na to doma zápěstní tlakoměr a v nejhorším si zavolám rychlou, dám 90 Kč, dostanu včelku do prdelky a tabletu pod jazyk a zase budu čile spěchat za svými povinnostmi jako pan Rath s krabicí k domovu.

Reklama

Kdyby pan Rath chtěl dělit 7,5 milionů z krabice, proč by je nenechal poslat na účet a z něj pak neposlal straně ČSSD dar? „Já, MUDr. Rath daruji dar svojí politické straně, která mi umožnila vyšvihnout se na pozici hejtmana, kde mám možnost ovlivňovat toky státních financí i financí z evropských fondů, rozhoduji o státních zakázkách a mohu upřednostnit jednu zakázku před jinými a jednu dodavatelskou firmu před ostatními.“

Nebo by jen prostě poslal dar. Jenže, jak proprat ušmudlané penízky předané v krabici? Ne že by nějak smrděly, nebo že by se člověk od nich nějak mohl umazat. O to nejde. Jde jen o jistá omezení s nakládání penězi v takovém objemu. Ty peníze přece mohly přijít panu Rathovi na účet, on by je pak rozdělil jako ta myšička, co tomu dala, tomu ne, tomu málo, tomu nic, …

Ale kdo a proč by je panu Rathovi na účet poslal? Tak to je právě ten problém, který pokladník ČSSD neřeší. Rathova krabice se 7,5 miliony neřeší přítok peněz do stranické pokladny ČSSD, ale přítok peněz do Rathových rukou v tak velkém objemu. Tomu se říká vedle podezření z úplatku, podezření z praní špinavých peněz, porušení pravidel s nakládáním penězi v tak velkém objemu v hotovosti, … ale pozor – příbuzní si mohou předávat miliony z ruky do ruky. Proto nehledejme problém v nějakých 10 milionech darovaných otcem synovi.

Jen se ptejme, kde se ty miliony vzaly. Proč si je někdo schovával pod podlahou, to je vedlejší, a pouze to dokreslí původ peněz. Jestliže MUDr. Rath chce tvrdit, že tyhle peníze byly na volební kampaň, pak tím tvrdí, že jimi chtěl uplatit někoho, kdo mu buď půjde z cesty, nebo půjde na ruku při volbách, které pro něj samotného budou mít ohromný význam. Čili jimi chtěl zřejmě zaplatit svoji volební kampaň.

Těžko by daroval peníze do stranické pokladny a čekal, jak ho voliči vykroužkují nebo vykřížkují. Svoji oddanost straně ČSSD takto MUDr. Rath projevil opravdu k pobavení stranických konkurentů, ale nepomohl ani jí, ani sobě. Sobě tedy vůbec ne. V tomto případě se měl raději držet úsloví o zlatě, které je skryto v mlčení.

Paroubkovsky obyčejní lidé se zlomyslně těší, koho všechno pan Rath napráská, a spoléhají na jeho výřečnost, zbabělost, proradnost, egoismus, … na lecjaké velmi špatné lidské vlastnosti, ale na hloupost – že se mohou spolehnout i na jeho hloupost, to je tedy milá novinka.

Pan rath se brzy dozví, že kdyby posílal finanční dary ze svého účtu na účet ČSSD, respektive organizaci Cíl, a.s., která k podobnému účelu slouží, lehce by dokázal, co všechno daroval, možná by se i v záchvatu dalšího potemnění mozku pochlubil, jaké funkce za své dary dostal. Pohádku o tom, že chtěl přinést nějaký ten milionek na sekretariát a nechal ho tam ležet na stole, to mu neuvěří ani tříletý capart, trénovaný pohádkami ovčí babičky.

Tahle Rathova taktika obhajoby se ukázala nejen netaktická, ale doslova hloupá. Asi je zbytečné tipovat, komu se vymstí v první řadě.

Obrázek v perexu: Reflex.cz (výřez)

Poslední předcházející článek: http://janasimonova.blog.respekt.ihned.cz/c1-56070830-povykuji-romove-pro-nic