Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Pověst a důvěryhodnost Palestinců utrpěly vážný šrám

Smrtelnou nehodou palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála při manipulaci s výbušninou na půdě palestinské ambasády v Suchdole bylo odstartováno nikoli malé nedorozumění, ale velký skandál mezinárodních rozměrů. Jako vedlejší produkt touto bezprecedentní událostí bylo odstartováno i ohromné divadlo Palestinců, kterým svoji pověst, důvěryhodnost i kredit v mezinárodním měřítku neskutečně shazují a devalvují.

 

Počáteční verze o trezoru, který nikdo nepoužil 20 let, aniž by bylo vysvětleno, čí tedy ten trezor měl být a jak by se ocitl na palestinské ambasádě, dala tušit, že jde nejen o nešťastnou událost, ale i o událost, která má být zametena pod koberec. Toto tušení jen utvrdila druhá verze o trezoru, který se používal denně a měl obsahovat peníze a dokumenty. Samozřejmě řeč šla stále o stejném trezoru. O tom, při manipulaci s ním se smrtelně zranil Džamál Muhammad Džamála a jen náhodou nebyli zraněni jeho rodinní příslušníci, přítomni v budově a jeho bytě, kde k výbuchu došlo.

Zatímco celý diplomatický svět se pomalu probouzel z překvapení, kriminalisté a pyrotechnici v budově palestinského velvyslanectví postupně objevili a zajistili načerno dovezené a uskladněné zbraně a střelivo. Mělo jít o sedmdesát automatických pušek či samopalů a stejné množství výzbroje, jako mívá ve skladu mechanizovaná rota. Takový zbrojní sklad obvykle obsahuje vždy nejen zbraně, ale i nezbytné příslušenství, tedy munic a trhaviny.

Reklama

První neodbytné otázky byly, komu a čemu měl takový sklad sloužit a jak se zbraně a munice dostaly do budovy ambasády. To jsou ale jen otázky po procitnutí z prvotního šoku. Palestinská strana jako by nechápala, že tento incident má mezinárodní přesah, zneužila dceru mrtvého velvyslance k naivním prohlášením a několik dalších lidí, kteří vydávali prohlášení zmatečná, protichůdná a na první pohled neuvěřitelně naivní.

Pokud šlo o to získat čas, tak účel byl splněn. Nicméně za tu dobu se událost nafoukla do obřích rozměrů a vyvolala další otázky, na které se budou hledat odpovědi, a to i mimo území ČR. Česká republika je totiž zemí, která s Palestinou měla velmi dobré vztahy a Palestincům žádné nebezpečí ze strany místních občanů a obyvatel nehrozilo. Další otázkou tedy je, kde měly být tento zbrojní arzenál použit, a ještě další otázka, kolik zbrojního arzenálu proteklo přes ČR a kam a také v jaké období.

Tohle jsou otázky, na které se bude ptát okolní svět České republiky stejně tak jako Palestiny. Protože ze strany Palestiny mlžení trvá, bude o to důležitější dotáhnout vyšetřování vedené v ČR do nesporného závěru. První poznatky jsou, že ze strany Palestiny zde došlo k porušení diplomatických norem a zvyklostí, ale i bezpečnostních zásad v uchovávání takového arzenálu, a to neuvěřitelně obřího rozměru. Tyto poznatky jsou nevyvratitelné a dokazuje je samotný nalezený zbrojní arzenál. Je zbytečné tedy vydávat prohlášení o záměně trezorů a tipovat, že na území ČR někdo něco nastražil na zabitého velvyslance.

Jen těžko by bylo lze si představit, že někdo v jeho pozici by nevěděl, co budova velvyslanectví skrývá, zvláště po nedávné velké stěhovací akci. Stejně tak prohlášení dcery mrtvého o tom, že někdo ze stěhovací čety nastražil výbušný mechanismus pod trezor během stěhování, vyznívá jako pokus svést vyšetřování jinam, než kam se s jistotou bude ubírat po nálezu tak ohromného zbrojního arzenálu. Prohlášením, že smrtelné zranění velvyslance výbušninou je pracovní úraz, diplomacie Palestiny incidentu nasadila pověstnou korunu.

Pražská událost není nález na černo schované sbírky loveckých pušek. Ani nešlo o neštěstí s jedním nedovoleně zabezpečeným trezorem. Je dost možné, že tragická smrt velvyslance poodhalila dobře organizovanou distribuční síť zbraní a výbušnin, realizovanou pod diplomatickým krytím. Pokud by šlo o rozsáhlý transfer zbraní s přesnými adresáty výzbroje, pak všechny zpravodajské služby, nejen ta česká, začínají hledat díru ve svých sítích. A budou ji chtít zašít, čili budou pátrat a ptát se a opíjet se rohlíky a mást prohlášeními dcery mrtvého se nedají.

Pověst a důvěryhodnost Palestinců utrpěly vážný šrám, a to v mezinárodním měřítku. Palestinská strana namísto důvěryhodného vysvětlení události staví hradbu mlžení a pak zřejmě přejde v hlubokého mlčení. Svět se však bude ptát, co všechno skrývají jiná zastupitelství Palestiny v Evropě i v zámoří.

Tohle není diplomatické nedorozumění, ani ostuda, která se do jara zapomene. Tohle je opravdu velký problém Palestiny, který znepokojil celý svět. Zvlášť po dvojí explozi ve Volgogradu, při níž umírali lidé, kteří se provinili jen tím, že v nevhodný čas byli na nevhodném místě. A také před olympiádou, plánovanou v Soči, u jejíž příležitosti se zhustí počet hlav na metru čtverečním plochy, protože se sjede mnoho sportovců, sportovních fandů, komentátorů, diplomatů, politiků i běžných civilistů.

 Pbrázek v perexu – popisek: Džamál Muhammad Džamál, palestinský velvyslanec v ČR

Obrázek v perexu – zdroj: Petr Hloušek, Právo, výřez.jpg