Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

 

Mimochodem předpokládané škody, způsobené panem Rathem a předpokládané škody, připisované špatným rozhodnutím paní Parkanové se liší v řádech a dají se předpokládat vyšší právě na straně paní Parkanové. Přesto je shledán důvod k průtahům odpovědi na otázku vydání paní Parkanové ke stíhání, čímž je bráněno vyšetření celé kauzy, respektive je poskytován prostor pro maskování stop a zametání kauzy pod měkoučký politický koberec.

Společnost čeká na řešení kauz CASA, IZIP, Opencard, ProMoPro, MUS a jiné. Občany nezajímá, kteří členové kterých politických stran se účastnili v těchto kauzách, kolik získali na svá konta a kolik na stranická konta. Detaily typu, jaký podíl si ponechali a jaký odevzdali do stranické pokladny, nechť si vyřeší s politikem politická strana.

Reklama

Ostatně na mnoha zakázkách nejspíše participovali politici více politických stran. Ani si nikdo nemyslí, že know-how o plnění stranické pokladny ovládala jediná politická strana, kdežto ostatní o něčem takovém neměli ani páru.

Občany zajímají ztracené finanční prostředky a jejich možný či nemožný návrat do státní pokladny.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se dal v TV dne 13.6.2012 slyšet s prohlášením, že Parkanovou policii její kolegové nevydají. „Jde o první případ, kdy chce policie stíhat jednoho člena vlády za rozhodnutí celé vlády. To nám nedává smysl. Jednoho ministra za kolektivní rozhodnutí rozhodně nevydáme. To by se to muselo týkat všech,“ prohlásil ministr financí.

Právě toto prohlášení pana Kalouska vysílá mnoho signálů, které by měly vzbudit zájem veřejnosti. Vyplývá z něj totiž na příklad i to, že vysocí politici jsou voleni do svých funkcí nikoli pro svoji odbornost, tudíž máme předpokládat, že zvrznou, na co sáhnou. Nad ministrem ostatně bdí celá vláda, a tak pokud jí ministr dá hloupé doporučení, celá vláda rozhodne, čímž ministra zbaví zodpovědnosti za jeho rozhodnutí. Tak to tedy vidí pan Kalousek.

A dále se podle pana Kalouska jedná o kolektivní rozhodnutí, čímž zřejmě chystá půdu pro termín kolektivní viny, za kterou nelze stíhat jednotlivce, nicméně připravuje i půdu pro definici organizovaného zločinu, organizovaného přímo Vládou ČR, s cílem poškodit státní pokladnu a rozházet z ní peníze, odvedené občany na daních s vírou, že budou zajištěni na stáří a že na příklad i společné komunikace a dálnice budou rovné a zbudované za ceny, odpovídající evropským poměrům, nikoli vlnité a předražené.

Vrátíme-li se ke kauze CASA, pak podle prozatímního zjištění vyšetřujících detektivů ČR přišla o 658 milionů korun tím, že paní Parkanová v roli ministryně obrany nenechala znaleckým posudkem ověřit cenu španělských letounů CASA. TOP 09 se však za svou členku postavila již ve středu, kdy Policie ČR požádala o vydání Parkanové s tím, že je podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Jak obvykle bývá zvykem u všech poslanců v podobném postavení, i paní Parkanová trvá na tom, že se v této věci ničeho nezákonného nedopustila.

Na doporučení mandátového a imunitního výboru prý máme čekat do července a zatím se radovat z lapení opozičního politika Ratha s úplatkem ve výši jednoho procenta škody, prokazatelně způsobené státu špatným rozhodnutím paní Parkanové, kdy občané na ni spoléhali jakožto na ministryni obrany ČR.

Opět tedy úsloví „padni, komu padni“ vyznívá poněkud falešně pod tónem, nějak podobně jako „kdo právě vládne, tomu zaslouženě nepadne“, respektive „až nepovládne, možná mu padne“, nebo jednoduše TOP09 občanům vzkazuje, ať koukají, kdo do téhle politické strany přelezl z jiných politických stran a proč.

Teď už jen zbývá, aby zase nějaký zlomyslník přispěchal s hláškou „koho jste si zvolili, ten vám teď vládne“, ačkoliv to takhle vůbec není. Vládnou nám ti, co si na státních zakázkách zajistili neporazitelnou ekonomickou moc a skvělou politickou kariéru. Jejich jedinou důležitou odborností není znalost rezortu, ve kterém působí, ale znalost mafiánských praktik a příslušnost k silné lobbisticko-ekonomicko-politické klice.

Proč je silnou lobbisticko-ekonomicko-politické uskupení účelné nevydat paní Parkanovou? Na příklad proto, aby přes ni vyšetřování nepokročilo ve vyšetřování dalších kauz, kolem kterých se angažoval na příklad náměstek Vlasty Parkanové Martin Barták, pozdější ministr obrany ve Fišerově vládě, zrovna když Fišer je horkým kandidátem na prezidentský post.

Téměř všechny kauzy, nad nimiž se vznáší vykřičníky i otazníky, Gripeny – 2007, Tatra – 2008, IVCO, CASA – 2009, Dingo, ÚVN, Pandury – 2010, se totiž staly právě za působnosti Martina Bartáka (v letech 2000 – 2006) a za poradce Nečase ve funkcích na MO. V některých se ochomýtal i Topolánkův přítel a skvělá lobbistická spojka pan Dalík.

Jak později proběhlo v médiích, pan Barták měl už před svým nástupem na MO velmi dobré a účinné styky a vazby na OMNIPOL a MPI Group. Bez těchto styků by tak zajímavé zakázky nebylo možno realizovat. V poslední době se veřejně přetřásají metody saturování stranických pokladen. Kdyby se odkláněly nadhodnoty z těchto obchodů do stranické pokladny ODS, musel by o tom něco vědět pan nečas, který v dané době byl právě za pokladnu ODS zodpovědný.

S vydáním paní Parkanové ke stíhání a dalšími šetření by se mohlo leccos vyjasnit. Bez vydání paní Parkanové k trestnímu stíhání se pravděpodobně podaří výše zmíněné domněnky smést mimo seriozní úvahy, nic se nevyšetří, pozadí machinací s několika zakázkami zůstane nadále skryto a neobjasněno. Pokud by ale na hlavu paní Parkanové mělo dopadnout až příliš zodpovědnosti, což si podle svých prohlášení nepřeje ani pan Kalousek, je možné, že by leccos nastínila a pomohla objasnit.

Tady je tedy možný důvod nevydání paní Parkanové – ne jako obětního beránka, ale jako člověka, který ví více, než byl schopen zužitkovat ve svůj osobní prospěch, tudíž málo ztratí, i když toho hodně navykládá. Zatím ale zbytečně hodně vykládá pan Kalousek. Asi ví proč. Že by přece jen tak tvrdošíjně a bezpečně nespoléhal na to, že kdo vládne, tomu nepadne?