Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Ostravský problém Martin Dědic pokračuje – příprava volebního guláše

Ve svém blogu http://janasimonova.blog.respekt.ihned.cz/c1-61933960-ostravsky-problem-martin-dedic-a-deni-kolem-nej-seznamte-se jsem nakousla problém politiky ostravské ČSSD. V něm jsem závěrem napsala, že ačkoliv vazby Nováka, Palyzy i Piperkové na Dědice jsou vcelku jisté, přesto členové staví Palyzu jako jedničku a Piperkovou jako trojku do příštích voleb.

 

Palyza skutečně umí všechny své členy nasměrovat podle svých přání a naučit je hlasovat a volit jako jeden muž, respektive volit jednohlasně až na pár výjimek, které si troufnou vhodit neplatný hlas. Za takové situace členům, kteří s takovými postupy a vazbami nejvyšších pater ostravské ČSSD na Dědice nesouhlasí, zbývá jediné – odejít ze strany. Jako druhé pak snad jedině nechat se vyloučit za nevhodné nesouhlasení s vedením.

Občané – voliči, ti samozřejmě dají na volební kampaně, nechají se ovlivnit i tou skutečností, že ČSSD vládne Ostravě řadu let, a tak může pokračovat. A pokud si členové ČSSD přejí na kandidátce Palyzu a spol., nechť ho mají a nechť je zvolen. To je ale velmi špatný přístup, který se Ostravě vymstil již několikrát. Tentokrát je ale možné, že Ostravané přece jen díky práci PČR prokouknou a předložená jména volit nebudou. To v lepším případě. V horším případě budou muset být tato jména stažena z kandidátek, neboť jejich nositelé budou mít jiné starosti.

Reklama

Jaké starosti by to mohly být? Pro začátek jsou to hodiny a hodiny strávené přípravou na odboj proti vyšetřování PČR a pak i u samotného vyšetřování. Policii se totiž dařilo od roku 2012 odposlouchávat Dědicovy lobbisticko-politické kontakty, a tak tvrzení, že politici Novák, Palyza, Piperková, Mynář (europoslanec) a další se zapojili do organizovaného zločinného spolčení s cílem krmit vybrané firmy ze státních a obecních financí dostalo přesnější obrysy.

V mezičase bylo zajímavé sledovat, jak si porubská organizace ČSSD skládá kandidátku, jak spolupracuje s Rykalou na ovládnutí ostravské a moravskoslezské organizace ČSSD a jak sílí její vliv a vzkvétá renomé. Málo pružné figury padaly politicky mrtvé mimo hrací plochu, aby Palyza-Rykalova klika získala ten správný záběr.

Dědic ovládal ostravské politiky i společnosti. Měl na to dost peněz a směnky v ruce. Na příklad zatím se našly peníze v hotovosti a drahokamy, ale i směnky, které se ke kauze přímo vážou. Pro Dědice už není cesta ze smyčky. Čelní politici ostravské ČSSD, z nichž většina operuje v porubské organizaci, mají nyní mnoho šancí své činy obhájit u výslechů a vyšetřování, která ale zabírají stále větší počet politiků, protože pomáhají odkrýt a dosvědčit další vazby, které byly zatím jen patrné, nikoli však jisté.

Ostravané dostanou asi novou šanci, jak se zdá. Nejspíše tou šancí bude Babišovo hnutí ANO, na které ale právě v Ostravě padá stín v tom smyslu, že zřejmě manažerka se stará o to, aby nepustila do středu tohoto hnutí v Ostravě lidi, kteří s Palyzou nesouhlasí a umějí to dát najevo. Je tedy možné i to, že Dědic se jistí ve více politických stranách a navíc správně vycítil, která další politická strana se bude ucházet o vedení Ostravy.

Ostatně Dědic sám o sobě by nebyl nikdo, potřeboval si vybudovat pevnou síť a rozprostřít ji tak, aby mu jeho formy prosperovaly a samozřejmě vydržovaly to správné politické zázemí. Dědic také není z těch, co chodí pět minut po dvanácté, proto je na místě ptát se, kde má své zástupce a jak si zabezpečil spolupráci s hnutím ANO, když manažerka se tak dojemně stará o to, aby nepřetahovala lidi z ČSSD a nevzala toho, kdo dokázal z ČSSD odejít, a přesto mít zájem o politické dění v regionu.

Palyzovi hraje do noty a přihrává voliče fakt, že pod jeho vedením porubský obvod skutečně vzkvétal. Pro Babiše je inspirativní otázkou, jak pracuje jeho ostravská manažerka při výběru lidí, kteří podle ní mají při správě ostravského regionu spolupracovat. Pro ostravské voliče je otázkou, z kterého bláta pod který okap budou hnáni. Jak se zdá, i příští volební guláš bude pořádně kořeněný a bude se chtě nechtě míchat podle Martina Dědice, jen je možné, že servírovat jej budou jiné figury, než se v ostravské ČSSD tak přepečlivě naplánovalo.

Obrázek v perexu – popisek: Hlavní osobnosti ostravské ČSSD Miroslav Novák, hejtman kraje Moravskoslezského, Lumír Palyza, starosta ostravského obvodu Poruba

Obrázek v perexu – zdroj: internet, autor neuveden