Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

O explozi duše, která předcházela explozi domu

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Zoufalých lidí je v ČR milion, možná i více. Co provedou dnes, zítra, pozítří? A kdo na to doplatí? Po řízené explozi a požáru s následnou a destrukci domu ve Frenštátě pod Radhoštěm je čas ptát se a hledat odpovědi.

 

Několikanásobným vrahem a teroristou, který nastražil plynové bomby a založil požár, jehož následkem je pět mrtvých a dva lidé v kritickém stavu, je podle médií známý potížista a obyvatel bytu v přízemí, muž v hledáčku exekutora, 62-letý Antonín Blažek. Nikdo před kamerou o něm nepronesl jediné slovo lítosti, ocenění jeho práce, či života. Možná mu ke cti poslouží jen fakt, že před uskutečněním svého ďábelského plánu poslal pryč svoji manželku. Musel tedy vědět, co za inferno se mu podaří rozpoutat.

Sám se cítil hozen přes palubu. Bojoval s něčím, co popsal zde:

Reklama

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/krimi/muz-napadl-nozem-exekutory-hrozi-mu-az-sest-let_188511_diskuze.html?diskuze_id=546263&zobrazit#prispevek-546263

Je třeba hledat souvislosti, zvažovat, uvažovat, pak vynášet soudy.

Po zvážení několika málo informací mi vyšlo, že společnost háže lidi přes palubu, aniž by si uměla uvědomit, že zoufalí lidé, kteří nemají co ztratit, se dokáží obrátit proti společnosti, jež jim ukázala záda a vyloučila je na okraj. Bohužel tito zoufalí lidé se nakonec pomstí nikoli původci svého utrpení, ale zcela nevinným lidem. To se stalo i v tomto případě, kdy mezi nevinnými mrtvými jsou tři děti a mezi zraněnými jsou další děti. Útok Antonína Blažka byl směrován proti těm, u kterých léta hledal dovolání, podporu, porozumění, ale našel pohrdání, despekt a vyloučení. A smetl i děti těchto obyvatel.

Společnost se musí bránit účinně i proti takovým situacím. Je třeba vzít si ponaučení a začít budovat nové mechanismy obrany a prevence, podobně jako se to dělá po leteckých haváriích či neštěstích větších rozsahů, jako hoření v tunelu, zřícení mostu a podobně. Není jiné cesty, než vzít na vědomí, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Pokud za původce své osobní tragédie považují společnost, což obvykle považují, pomstí se právě společnosti, a to dříve či později, méně účinně či tak, že to opravdu zabolí. Tentokrát to zabolelo, bohužel mnoho nevinných.

Obrázek – popisek: Byt Antonína Blažka, který si stěžoval ne vysokou vlhkost vlivem chovu a prodeje rybiček pod jeho bytem

Obrázek – zdroj: tn.nova.cz