Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Myslet, vždy myslet

Vzkázal nám: „Myslet, vždy myslet.“ Poznamenal: „Vedle Listiny základních práv zde chybí Listina základních povinností chování ke komunitě.“ K práci současné nejvyšší státní zástupkyně se vyjádřil: „Kdybych měl něco navrhnout, tak bych navrhl paní doktorce Vesecké, aby odešla“. Už nám nic nevzkáže, neglosuje, nedoporučí, nevyjádří se.

 

Dnes, po 16. hodině zemřel v nemocnici v Brně JUDr. Otakar Motejl ve věku 77 let. Páně Motejla  právnická a politická kariéra pana doktora nakonec vynesla do pozice prvního českého ombudsmana. V té době velká část populace neznala jméno Motejl a neuměla definovat pojem ombudsman. Dnes jeho jméno umíme správně vyslovit všichni a náplň působnosti ombudsmana je nám jasná. Protože se ujal i obhajoby romských žen v kauze sterilizací, přispěl i ke vzdělání romského etnika v tomto směru a snad i přispěl k povědomosti široké populace o svých právech na půdě zdravotnických zařízení. Ve zkratce lze bez nadsázky napsat, že svou činností viditělně přispěl ke kultivaci českého právního systému.

Čest památce JUDr. Otakara Motejla, kterému jsme z úcty k jeho osobnosti  promíjeli věčně čoudící cigaretu v ruce před kamerami. Jak se projevuje část zemřelému? Salvami? Žranicí? Černou páskou na rukávu? Co tak zkusit uvést v praxi jeho vzkaz, poznámku a doporučení, kterými jsem tento příspěvek uvedla?

Reklama

Poznámka: Podrobnosti k životopisu pana doktora Motejla si lehce vygooglujete na internetu.