Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Mon Dieu, nenaštvěte Babiše, nebo …

 

… kdo sleduje herce Depardieu nejen jako herce, ale i jako francouzského občana a daňového poplatníka, dobře ví proč. Proč nesmíme naštvat Babiše. Aby neprovedl totéž, co provedl naštvaný Depardieu.

 

Herec, vinař a podnikatel Depardieu se ve svých 63 letech věku totiž skutečně nechal vyvést z klidu a uchýlil se do daňového exilu v Belgii. Popudil ho francouzský prezident Francois Hollande superdaní, jíž zamýšlí sebrat nejbohatším Francouzům rovnou 75 % jejich příjmu, či spíše snad zisku. Premiér Jean-Marko Ayrault se staví za geniální prezidentův tah a solidárně s ním komentoval Depardieurův čin jako dosti ubohý. K tomu s francouzským šarmem dodal, že kromě toho, že Depardieu je oblíbeným hercem, placení daní je aktem solidarity a je to vlastenecký čin. Z uvedeného má zřejmě vyplynout, že herec Depardieu je nesolidární sketa, který zaprodal svou vlast. Když zaprodal, tak zaprodal, s nabídkou ruského občanství pro známého herce přispěchal i Putin.

Evidentně se herci Depardieu nechce platit daně na provoz státu takového, jakým jeho vlast je, a tak zvedá kotvy, podle svých vlastních slov vrací pas a nikdy nevyužité sociální pojištění, prodává svůj luxusní dům v centru Paříže a hlásí se k trvalému pobytu v Belgii. Vzpurně se ptá premiéra Avraulta, za koho se sám považuje, že jeho – Depardieu – takto soudí.

Reklama

Ponechejme stranou, že premiér označil Depardieuovo gesto za šaškárnu, a střízlivě uznejme, že státní pokladna Francie pro příště nedostane Depardieuovy daně. Kdyby o nic nešlo, mohl premiér lehce zkrotit vášně a vztek. Podle jeho výskoků a přemetů lze však soudit, že jde o dost.

Na rozdíl od Depardieua, kterého miloval celý národ jakožto sympatického herce, navíc úspěšně podnikajícího ve vinařství, ba i v jiných komoditách, český Babiš podniká v různých komoditách a v médiích se objevuje jen tak mimochodem, vlastně poněkud neobdivován. Nejen na okraj ale stojí za zmínku, že co se mediálního vlivu týče, stojí si Andrej Babiš na českém žebříčku po čertech dobře. A platí spořádaně daně do českého státního rozpočtu. I v jeho případě jde o dost, a kdyby o tyto peníze český erár měl přijít, nejspíše by český premiér nebo ministr financí také pronesl na Babišovu adresu dost silný komentář.

To, co popohnalo Gérarda Depardieu k činu, je politika. Ve Francii totiž vláda socialistického prezidenta Françoise Hollandea zavedla v září 75procentní daň z příjmů přesahujících v přepočtu 25 milionů korun, jak sliboval před volbami. Prý toto nemilé opatření postihne jen asi 1 500 lidí a bude platit pouze dva roky. A je to prý projev solidarity v době ekonomických problémů země. Podle opoziční pravice daň trestá bohaté a povede k odchodu bohatých Francouzů ze země.

V ČR po naprosté ztrátě důvěry díky nekonečným a téměř nespočetným skandálům vládnoucí skupiny, které se někdy říká pravice, se pomalu ale jistě dostává do politického vedení skupina, která si říká levice. Nutno poznamenat, že jde o stejnou levici, prezentovanou stejnými lidmi, kteří stáli u zrodu mnohých skandálů, dnes vyvěrajících na světlo Boží a bublajících médii. Vlastně to vypadá, že stále stejní lidé a stejné supiny, ať již se nazývají tak či tak, natahují ruce do státní pokladny. Dá se tedy říci, že ať již povládne pravice či levice, všebarevná koalice nebo nějaký levostředopravý blok, bude ve státní pokladně nedostatek peněz na vládnutí a na spotřebovávání.

Kalouskova opatření pro srovnání toku financí do státní pokladny a toku financí ze státní pokladny známá z posledních dob jsou také právě zvyšování daní. Už tak hodně podnikatelů prchlo do daňových rájů a nehodlá zdaňovat své příjmy v ČR. Je také na těchto podnikatelích, jak budou podporovat trh práce v ČR pro další potenciální daňové poplatníky. Mezi všemi je jedním z nejvýznamnějších právě Andrej Babiš,

Dle Forbesu Andrej Babiš stoupá vzhůru a jeho impérium více než 200 společností Agrofert se rozrůstá. V roce 2011 vydělal 15 miliard korun (bez daní a odpisů), navíc Babišův typ podnikání (potraviny, půda, obilí, hnojiva a další) je kvůli krizi v kurzu a daří se mu.

Podnikatel Andrej Babiš potvrdil magazínu Forbes, že uvažuje o rozšíření svého mediálního podnikání také do televize. Miliardář Andrej Babiš otevřeně a za přihlížení médií chystá další expanzi směrem k médiím. Kromě novin a webu by rád v Česku měl i vlastní televizi. Už proto, jak sám říká, zpravodajství veřejnoprávní televize ovládají politici a finanční skupiny.

Když necháme stranou žerty o tom, jak se vtipně a s velkým humbukem po vzoru Depardieu vyhnout daňovému vydírání vlastní vlasti, musíme uznat a snad v klidu konstatovat, že Andrej Babiš rozestavuje strategicky svoje síly pro to, aby daně v ČR platil i nadále. Možná tenhle fakt trochu uklidní věčné kritiky a komentátory výše dotací, které získal. Získal dotace a platí daně v ČR, neprchá se svými zisky do daňového závětří. A že si chce zajistit a posílit svůj mediální vliv? Chce-li zůstat v ČR, nic jiného mu ani nezbývá. A kdyby přece jen chtěl opustit daňový domicil ČR, … určitě by se, podobně jako Depardieu, neztratil. Ale jeho daňový odvod by v ČR chyběl.

Tak tedy, Mon Dieu, nenaštvěme našeho kolikrát proklínaného a mnohými lidmi neoblíbeného Andreje Babiše, jako naštvali Francouzi svého kolikrát opěvovaného a národem milovaného herce Depardieu. Jeho odchod stylem herce Depardieu by nás bolel.

Obrázek v perexu – zdroj: cas.sk