Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Mašina SPOZ převálcovala po Šloufovi i Drymla, a voličům je to fuk

Mašina SPOZ se rozjíždí stále razantněji. Dokonce po Miroslavu Šloufovi smetla i slušně postaveného Vladimíra Drymla s celou jeho trutnovskou organizací SPOZ. Kdo bude další?

 

Politické uskupení SPOZ, vzniklo proto, aby si vystavilo ze svého středu figuru na prezidentský post. Našlo a přemluvilo jezevce z Vysočiny, který měl mnoho šancí uspět a uspěl. SPOZ tedy drží prezidentský úřad, samozřejmě potud, pokud bude vládnout Zemanem. Toto politické uskupení dravě vycuclo zkušené politiky s vazbami a znalostmi především z ČSSD.

Jestli si oni zkušení, co se nechali přetáhnout do SPOZ, byli jisti flekem v Poslanecké sněmovně, pak nyní už nejsou. Jako první musel nejprve s útoky na svou nemocnici zabojovat Dryml, a poté, co se v nemocnici na něj nic nenašlo, nadřízení spolustraníci mu zrušili celou trutnovskou buňku, samozřejmě i s ním a jeho ambicemi vklínit se po volbách mezi poslance.

Ti, co nefandí ani Drymlovi, ani SPOZ, mohou tleskat. Ti, co od koryt v ČSSD překráčeli ke korytům ve SPOZ, mohou čekat překvapení z řad politicky aktivnějších kolegů a spolustraníků. Voliči mohou čekat na volebních lístcích za SPOZ samá překvapení a nakonec možná samotná strana SPOZ může čekat překvapivý volební výsledek, který raději žádná agentura na průzkum a tvorbu veřejného mínění ani nenavrhne.

Reklama

Debakl se totiž nerado slibuje, neboť poslové špatných zpráv by mohli být alespoň obrazně popraveni. Jestli skutečně SPOZ díky vnitrostranickým šarvátkám oslabí, bude jen dobře. Pro koho? Jednak pro Zemana, nad nímž je těžké držet politickou kuratelu. Pro rusofily, kterým fandí Zeman. Pro komunisty, kterým přibude voličů. Pro ČSSD, které se vrátí voliči a možná i členové, odklonění ke SPOZ. Pro Babiše, ke kterému přijdou ti, co jsou nepoučitelní a po výprasku od VV a SPOZ se do třetice pokusí dostat výprask ještě u něj.

Agentury pro průzkum a tvorbu veřejného mínění čekají na zakázky. Kdyby nečekaly, mohly každý den opakovat stejný výsledek – volič je zmaten, znechucen a otráven a větší část potenciálních voličů nemá chuť jít k volbám. Zvítězí tedy ta politická strana, co si do sítí MLM zatáhne jakožto koncové hráče nejvíce těch, co do volební urny hodí hlas právě pro ni.

Je možné, že jsou takoví voliči, co se nechají uvést do totální bezradnosti, vyvolané před volbami neustálými půtkami mezi politickými stranami, ba i uvnitř nich? Jsou takoví voliči, kteří házejí hlasy lidem, o nichž ani nevěděli, že existují, natožpak aby věděli, co od nich mohou čekat? Opravdu se najdou voliči, ochotní hodit svůj hlas pro první obsazené pozice volebního lístku SPOZ ve víře, že tím buď podpoří prezidenta, nebo ochudí o hlas jinou politickou stranu, nebo dají najevo svůj obdiv k Mynářovi, či odpor k Babišovi a pohrdání Sobotkou?

To je právě to – takoví a podobní voliči jsou vždy k mání ve valném počtu. Jen je umět oslovit skrze tu správnou celebritu, nebo nalovit přes tu správnou politickou figuru. Právě díky této cenné skutečnost mohou velmi dobře existovat a profitovat ty politické strany jako i SPOZ, nebo každá jiná, která dokážou přetáhnout známé tváře, vytěžit je a včas shodit z válu a odehnat od koryt. SPOZ jede, jede a jeden aby se bál, že se přejmenuje na Stranu Pro Odstavení Zemana.

Ale to třeba až někdy, až pak, po volbách, teď byl na řadě jako předskokan slabší kádr, vlastně dva. Bývalý sociálně demokratický přítel Dryml spadl z lopatky až po sociálně demokratickém příteli Šloufovi. Oba přeběhli z KSČ k ČSSD, pak zradili ČSSD ve jménu vlivu nebo členství ve SPOZ, kde odvedli kus práce pro SPOZ a s díky byli odstaveni.

Kdo bude další? Do voleb daleko a mašina SPOZ jede, jede, jak se jeví, řízena Zemanovým Mynářem. Volič se začíná ptát, kdo je čí cínový vojáček na hraní, zda Zemanův Mynář či Mynářův Zeman. Agentury pro průzkum a modifikaci veřejného mínění sbírají propozice, jak zamíchat pořadím stran a vůlí voličů, kteří čím dále tím více ztrácejí zájem tyto bojůvky o koryta sledovat, natožpak volbami podporovat.

Foto v perexu – popisek: Foto Vladimíra Drymla v dobré náladě pochází z dob, kdy Vladimír Dryml nechal sledovat stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou a sbíral na ni kompro a kdy se chtěl s Haškem a Sobotkou pobít o vedení ČSSD (pololetí roku 2010)

Foto v perexu – zdroj: Autor je Jan Strouhal, MAFRA, zveřejněno na idnes.cz