Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Má ČSSD v čele toho správného muže?

Na pozadí událostí, spuštěným kauzou Nagyová se snaží do popředí proniknout Bohuslav Sobotka se svojí politickou stranou. Je tím správným mužem, který může pro ČSSD získat přízeň veřejnosti? Jsou průzkumy o oblíbenosti ČSSD a samotného jejího lídra seriozní, nebo zaplacené jako za časů Paroubka?

 

Až dojde na lámání chleba ve volbách, zase ČSSD sklidí to, co zasévá a rozsévá pod šéfa strany. Ať ho drží v sedle cokoliv, či spíše kdokoliv, nelze si nepovšimnout, že Sobotku přerostlo pár jeho kolegů, kteří při nejmenším projevili větší orientaci v dění an české politické scéně, disponují zřejmě větším tezaurem slovníku a jsou v rétorice daleko pohotovější.

Sobotkovy projevy ale se zdají na první pohled být pouze naučenými statěmi, které Sobotka vytáhne dle svého mnohdy špatného odhadu situace. Nereaguje tedy tak, aby mohl dost dobře zužitkovat položenou otázku. Na druhý pohled působí tento lídr silné politické strany jako ratlík, běhající v parku a poštěkávající na kolem letící ptactvo, kolem běhající psy a vůbec na dění kolem. Oboje straně velmi škodí.

Sobotka vůbec působí, jako by stávající politickou situací byl překvapen a hlavně jako by na ni nebyl připraven. Přitom se dalo předpokládat, že jednoho krásného dne řeči o spojce Nagyové mezi podsvětím a Nečasem a jeho tichému přihlížení spojenectví mezi tímtéž podsvětím a vlivnými politiky, přejde z klubových diskuzí na veřejnou scénu.

Reklama

Řešením provalení tak široké struktury politicko-kmotrovského působení v české politice samozřejmě nemůže být jen výměna agentky Nagyové za jinou blondýnu, jakož ani odchod premiéra, kterým zřejmě manipulovala ku prospěchu kmotrů. Je nanejvýše nutné vyměnit celou strukturu politické části, která byla spojena přímo i nepřímo s bossy podsvětí. Na tom je třeba trvat. Ne úlekem zkoprnět a zříci se požadavku na sestavení nové vlády.

Pokud Sobotka zkoprněl při vzpomínkách na své dřívější působení ve vládě na postu ministra financí, pak je to další signál pro vedení ČSSD k úvahám, zda Sobotka reprezentuje ČSSD tak, aby ji v boji o politickou moc neochudili o voličské hlasy z jedné strany oslabená ODS, zákeřná TOP09, vlezlá a trpělivá LEV21, intrikující SPOZ, číhající Babiš, Okamura a Bárta, zatímco z druhé komunisti.

Politická strana nemůže být silnější než její lídr. O tom by mohla vyprávět ODS a nyní se evidentně chystá i ČSSD. Lidé nemusejí mít v lásce ani Zaorálka, ani Haška, ale mohou si myslet, že oba dělají lepší dojem a služby straně svým vystupováním, pohotovostí a orientací v politice, než dělá Bohuslav Sobotka. O oblíbenosti politiky ČSSD mluvit nemusíme. Musíme ale mluvit o tom, že konkurence roste, a po kauze Nagyová roste zejména od nových a malých politických stran. Proti nim má ČSSD výhodu v šíři členské základny, bohužel na běžné členy tato politická strana kálí naprosto stejně jako Sobotka na příležitost zúročit své vystoupení v TV, případně na příležitost porvat se o pokus o sestavení nové vlády.

Podle mne Bohuslav Sobotka není tím mužem, který by dokázal ČSSD skutečně reprezentovat, starat se o členskou základnu do posledního člena, otevřel dveře v ČSSD pro to, aby se vedení dokázalo obměnit a netrčeli na postech stále stejní, kšefty a dohodami provázaní zájemci o politická koryta. To nejdůležitější je, že Sobotka svými projevy dělá dojem, že prost skutečných činů bude bezobsažně žvanit a žvanit a ČSSD zůstane stejná a stejná a všechny šance nabídnout změnu k lepšímu přenechá ochotně a rád ostatním politickým stranám a hnutím.

Obrázek v perexu – popisek: Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka

Obrázek v perexu – zdroj: Ondřej Němec, Lidové noviny.jpg