Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Komu zahraje do karet předseda Poslanecké sněmovny?

Média jako obvykle pomáhají nahánět občany zleva vpravo a zase zpátky, ale důležité informace ke stavu věcí v ČR zamlčují. Na příklad zcela opomenula vysvětlit, proč tak záleží na tom, aby předseda Sněmovny byl zvolen dříve, než se začne volit premiér Vlády ČR.

 

Jedním z důvodů může být to, že kdyby paní Němcová pustila post předsedkyně a nedostala post premiérky, zůstala by na suchu. Tento důvod je ale jednak průhledný, naivní a malicherný, jednak pro pana Kalouska nezajímavý. Vzhledem k tomu, že pan Kalousek bere otěže do svých rukou a urputně se snaží nejprve nechat zvolit předsedu Sněmovny, dokonce jako by už měl i svůj tip, můžeme zmíněnou variantu škrtnout a zaměřit se jiným směrem.

O paní Němcovou panu Kalouskovi nejde. A také je jisté, že osud Miroslavy Němcové ho zajímá jen potud, pokud bude k dispozici její post předsedy Sněmovny. To ostatně viděli všichni, kterým neunikl kyselý výraz pana Kalouska, když před TV kamerami vedle paní Němcové a zároveň spolu s ní rozvíjel teorie, jak nejlépe provést výměnu figur.

Zhodnotíme-li síly, které českou politiku ovládají, vyhodnotíme pana Kalouska jakožto zviditelněného hlavního hybatele událostí, ochránce některých zadržených, kterému poklesla nálada do doby, než s ministrem Blažkem pojali nápad nechat prověřit kroky ÚOOZ při zatýkání domnělých zločinců. Pokud mimo zviditelněného hybatele Kalouska existuje ještě dosud nezviditelněný hybatel českou politikou, pak musíme trpělivě vyčkat na jeho zviditelnění.

Reklama

Foto v perexu – popisek: Paní Němcová žádá vysvětlení, kdo napráskal paní Parkanovou

Foto v perexu – zdroj: archív VLP, denik.cz

Ku podivu ministru Kalouskovi nevadí, že ministr Blažek hodlá zneužít svých pravomocí a vmísit se do vyšetřování kauz, případně zkoumat to, co má ze zákona zkoumat úplně jiná instituce, naopak nemá zkoumat ministr vnitra. Zatímco Kalouskův Blažek dělá očividné chyby, Blažkův Kalousek chyby neděla, alespoň ne takhle okaté, proto se můžeme spolehnout na to, že za jeho požadavkem upřednostnění volby předsedy Sněmovny před volbou premiéra Vlády vězí něco velmi důležitého.

Co to je? Nic složitého. Jen ta část Ústavy ČR, která praví, že po dvojí neúspěšné volbě premiéra Vlády, kterého navrhne prezident, avšak Sněmovna neschválí, jmenuje premiéra Vlády sám předseda Sněmovny. Panu Kalouskovi nakonec hraje do karet onen ukvapený nápad přeinstalovat paní Němcovou, jakkoliv vypadá neschopně a zmateně už jen při vedení schůzí Poslanecké sněmovny, na oko do vyšší pozice.

Když na to paní Němcová skočí, což při svém ne tak kombinačně propracovaném intelektu klidně a upřímně může, má pan Kalousek další trumfy k ruce o něco blíž. Není od věci zapomenout, že nikde není psáno, že paní Němcová po uvolnění postu předsedy Sněmovny automaticky dostane jiný pašalík, byť tento měl být spouštěčem pro její uvolnění z funkce. Vždyť se zrovna bavíme o tom, že výměna korýtka za korýtko se přísně zapovídá a nálepkuje úplatkářstvím. Tohle sice není ten případ, ale může se hodit ke zdůvodnění, proč paní Němcové flek premiérky unikne.

Role paní Němcové je nejspíše smutně vedlejší. Ať už jí udičku hodil kdokoliv, režie se pomalu ale jistě ujímá ministr Kalousek a chystá se do křesla šéfa Poslanecké sněmovny protlačit svého muže. Nebo ženu? On umí řídit obé pohlaví, paní Peake by mohla vyprávět. Tedy až poté, co se jí podaří vysvětlit, jak chtěla bojovat s korupcí v protikorupční komisi, kterou chtěla založit hned poté, co se jí podařilo zapomenout na asi 15 milionů ze svého nepřiznaného majetku.

Na štěstí prezidentský post nezískal Kalouskův stranický kolega. Ale také ne bezpáteřní tvor, ani politikou nepolíbený nadšenec, nebo člověk měkký, který by sám nevěděl, jak s prezidentským úřadem naložit. Občané svojí přímou volbou postavili proti panu Kalouskovi člověka, který má na to být si v politikaření s Kalouskem peer-to-peer. Až budeme mít solidního a politicky vyspělého předsedu Poslanecké sněmovny, kterého ani nenapadne zneužít služební auto ve prospěch syna, neztratí orientaci ve štočku papírů na svém stole, ba dokonce se zorientuje i v politice a bude umět vyprodukovat a obhájit svůj názor, a to bez ohledu na „závazky“ z kšeftů „něco za něco“, budou moci vysocí politici přejít od politikaření ke skutečné politice.

Nestačí jen zvolit si prezidenta, je důležité ještě mít předsedu Poslanecké sněmovny. Toho si ale občané zvolit nemohou, proto si mohou jen přát, aby si ho nedosadil někdo ze své arogantní moci úřední za podpory politického handlu, zvaného politické trafiky, nově možná běžná politická vyjednávání podle Nečase. V této politicky pohnuté době, kdy občané po dřívějších zkušenostech již nesdílejí nadšení z hrozby sestavení a následně vládnutí úřednické či jiné vlády, plné všemožných odborníků, je o to důležitější, kdo post předsedy Poslanecké sněmovny vyobchoduje … vysoutěží … vyjedná … vypolitikaří … zkrátka a emočně ploše řečeno obsadí.

Je zde ještě jeden vážný důvod, proč by předsedkyně Sněmovny Němcová měla zůstat na svém místě a projevit jistou svou rozhodnost a užitečnost tam, kde je, a nenechat se vystrnadit kvůli mlhavé šanci, která jí stejně unikne. Ten důvod je, že s její pomocí by Poslanecká sněmovna z důvodu absence premiéra Vlády mohla schválit své rozpuštění, a tedy dát šanci prezidentu Zemanovi vyhlásit nové volby.

Foto v perexu – popisek: Paní Němcová žádá vyšetření, kdo napráskal paní Parkanovou

Foto v perexu – zdroj: archív VLP, denik.cz