Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Komu slouží problém s Řeckem

Aneb Opakují se dějiny? Už dost dlouhou dobu oslaboval dolar nejen proti euru, ale proti všem evropským měnám. Dokonce se proslýchalo, že dolar přestává být světovou měnou, že stačí, když Čína své dolarové rezervy vyhodí ve větším balíku a dolar se poveze dolů ještě rychleji.

 

Pokud země EU pomohou finančně krachujícímu Řecku, dostane se Německo ke svým penězům, půjčeným Řecku, a zároveň se oslabí ty země, co jsou už tak dost slabé a Řecku půjčí. Brzy budou potřebovat samy půjčku. Mohou se s prosbou o ni obrátit na Ameriku a na Německo. Tyto státy mohou půjčit, čímž posílí svoje měny proti euru. Tedy posílí dolar proti euru a německé euro proti ostatnímu euru. Vzhledem k tomu, že se proslýchá, že Německo má připravené vytištěné nové marky, vypadá to, že skládačka na téma, komu slouží problém s Řeckem, je doskládaná a můžeme předchozí větu napsat správněji: Tedy posílí dolar proti euru a německá marka proti euru a ostatním evropským měnám, zatíženým přetransformovanou částí řeckého dluhu a následnými problémy na domácí fiskální půdě, což by se týkalo i Kč.

Není od věci vzpomenout si, že nedávno se představitelé Ameriky a Ruska o něčem dohodli při kratičkém setkání na území ČR. Následně se odvolala akce Ameriky související s postavením radaru a zároveň se domluvilo lepší pokrytí Evropy ruskými energetickými zdroji.

Reklama

Nemohu si nevzpomenout v souvislosti s Řeckem na zlé jazyky, které uštěpačně trousily sarkastickou poznámku: Čím hůře, tím lépe, ale tehdy vůbec o Řecko nešlo. Ti, komu slouží problém s Řeckem, ale mohou toto tvrzení oprášit a zase použít.

Dějiny se opakují a zase hrají silní hráči Amerika, Německo a Rusko o svůj vliv v Evropě a tentokrát i o svůj vliv na celosvětových kapitálových trzích. To bude asi tím, že dějiny se opakují tak, že vše probíhá znovu, jenže po větší spirále, čili rychlost se zvyšuje a odstředivá síla roste.