Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Kdopak mydlí Kajnarovi schody? A copak to že právě teď?

Porubská organizace ČSSD se rozhodla zúčtovat s jedním ze svých  nejstarších členů, primátorem Petrem Kajnarem. Na své pondělní schůzi plánuje projednat jeho vyloučení ze strany. Porubskou organizaci vede Lumír Palyza. Je to snad pokračování osobního souboje těchto dvou politiků?

 

Poté, co z postu primátora města Ostravy odešel Zedník a s ním i odešel jeho osobní tajemník Lumír Palyza, nastoupil na tento post Petr Kajnar. Nicméně i pro Lumíra Palyzu se našlo skvělé uplatnění, a to místo starosty významného ostravského obvodu Poruby. Ze svého postu pak v posledních letech silně podporoval svého stranického kolegu z Ostravy-Jihu Rykalu a přispěl k řešení bojů mezi členskými základnami v Ostravě-Jihu podle Rykalova scénáře. Proč také ne? Vždyť Rykalova klika jednak umí zneškodnit konkurenci, jednak Rykala bezpečně zahnízdil v Parlamentu.

Souboje vedené z Ostravy-Jihu a mířené na Petra Kajnara a jeho kliku už proběhly médii a vyústily v již dříve medializovaný převrat na magistrátě. Konečně tedy nastal čas namydlit schody i Petru Kajnarovi. Kdo se toho ujme? Rykala? Palyza? Oba? Samozřejmě Kajnarův nejbližší stranický kolega z organizace, kam oba patří, Palyza. Nakonec po převratu na magistrátě dostal post i tam, tak přichází čas projevit vděk a cit pro spolupráci.

Reklama

Pro začátek se oba politici trošku poškádlili na příklad při řešení privatizace porubských obecních bytů. Palyza o privatizaci usiloval. Říkalo se, že mimo jiné i proto, že obecní byt jako na zavolání získal i jeho syn a chystal se levně zprivatizovat. Kajnar privatizaci zastavil. Jako důvod uvedl, že Ostrava potřebuje mít v záloze byty pro sociální účely. Sociální byty v lukrativní zóně, to by stejně neprošlo.

Někteří nájemníci obecních bytů se prý obávali, že o byty, na které nemají, přijdou, kromě toho obec privatizovala jen tu méně lukrativní část domů, přesněji řečeno, obchody pod byty se rozhodla nedat. Palyza odpověděl protiútokem a běh privatizace znovu oživil. Obavy nájemníků utnul tím, že kdo nechce, privatizovat nemusí.

Smír a klid narušil Kajnar útokem kvůli prošustrovaným penězům za stržení nových brzdicích koberců na Hlavní třídě v Porubě a nakreslení neškodných obrázků před přechody tamtéž. Palyza stržení zcela nových koberců zorganizoval kvůli závodům na in-linech, na kterých vydělají i soukromníci i město. Kajnar odpor zorganizoval kvůli vyhozeným penězům z obecní kasy na stržení zpomalovacích pásů a malování obrázků.

Kajnar se také zprvu stavěl proti Palyzovu nápadu plošného čipování psů, hlášených v obci. Tento nápad nepovažovali za dost skvělý ani kolegové z jiných ostravských obvodů, časem ale pochopili vtip a zisk a navázali potřebné komunikační kanály, takže ostravské čipování Palyza prosadil. Časem zřejmě dojde k problému a právním soubojům, kterým se radní v Brně a jiných městech raději preventivně vyhnuli a kvůli kterým od plošně nařízeného čipování psů ustoupili.

Palyza se cítí být podpořen ostatními městskými obvody, zejména pak člensky bohatým Jihem, a tedy přistoupil k poslednímu tahu. V pondělí 27.1.2014 na členské schůzi dá Petru Kajnarovi mat. Dá, můžeme se spolehnout. Porubská členská základna totiž neumí hlasovat jinak než uni sono, přičemž zdržet se hlasování je pro tamní členy pojem z oblasti sci-fi stejně jako hlasování proti všem, čili proti Palyzovi.

Nic tak velmi neuškodilo porubské ČSSD jako Palyzovy útoky proti Kajnarovi. Zaorálek je příliš silný na to, aby i jemu někdo namydlil schody, ale svého bývalého švagra evidentně hodil přes palubu, takže schody pro Kajnara už se mydlí delší dobu a v pondělí se jen přidá pěny, aby letěl hladce a bez zbytečného zdržování.

Nezávislí sledovatelé dobře vědí, že Petr Kajnar má z titulu své funkce vztah k několika kauzám, o které se zajímá PČR. Samozřejmě jeho nejbližší straničtí kolegové z mateřské organizace dobře věděli, co a proč rozhoduje a podniká. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že i Palyza má vztah k nějaké kauze, kterou také řeší PČR. Není cesty zpátky a není cesty vpřed. Sociální demokraté se chytli do svých pastí.

Kdyby ovzduší v ČSSD, potažmo i v Ostravě tenhle souboj Palyzy s Kajnarem vyčistil, stálo by to za to. Ale nevyčistí. Navíc se jedná jen o souboj dvou soků, kteří se bijí o posty a vliv. Tak bude Petr Kajnar jen dalším, který navýší procento těch, co ČSSD opustí, což už je více než 10 % za poslední rok. Je zbytečné slovíčkařit a přít se, jestli 10 % členů odešlo, bylo vyloučeno, nebo se vytratilo kvůli úmrtí. Závěr je ten, že ČSSD slábne a bude slábnout i nadále se stávajícím vedením a manýry. A ještě s něčím – s tím, jak v regionu posilují přívrženci Babišova Ano a komunisti.

Než ale někdo zvolá s pohrdáním a despektem něco o rudé Ostravě, měl by si spočítat, jak si na tom stojí modří, zelení i barevní u nich v regionu. A pro své vlastní potěšení a zadostiučinění si každý může zapátrat po tom, kdo komu v jejich regionu mydlí schody. Přívrženci Babišova Ano i a komunisti drží spolu, tedy zatím každá skupina samostatně, a v tom je jejich síla. Zato v ČSSD, ODS, TOP09, ale i v jiných politických stranách se to mydlí, jako by se pořádaly závody v uklízení. Tak jen uklízejte, bardi, uklízejte, ať se to sype.

Jestli politici dosud silných politických stran na regionální úrovni čas do regionálních voleb využijí k přetahování o koryta a kydání špíny za průšvihy z hlavy na hlavu bez toho, aby členské základny postavily nová vedení s nezkorumpovanými lidmi, kteří ač bez politických vlivů a mezifiremních vazeb, mají čisté svědomí, jsou vzdělaní a zodpovědní, je to, jako by psali pozvánky pro přívržence Babišova Ano a komunisty. Soukromníkům a živnostníkům bych pak ještě ráda připomněla famózní prohlášení o parazitech, mířené na jejich adresu, jímž se proslavil Sobotkou navrhovaný ministr Mládek, dlouhou dobu v roli stínového ministra za ČSSD.

Ti, kdo mydlí Kajnarovi schody, jsou jeho přátelé z ČSSD, kteří z jeho politiky profitovali i ztráceli a kteří se rozhodli s ním o posty ve vysoké politice poprat. To je také ten důvod, proč se tolik angažují kolegové v čele s Palyzou a Rykalou na sestřelení Kajnara z hrušky dolů. Protože taková je politika ČSSD posledních let, možná sesazením Paroubka počínaje, lze odhadnout, že Kajnar je poražen a budou následovat další. Očekává se totiž stále menší počet koryt pro straníky ČSSD, leč zájemců o ně stále více.

Obrázek v perexu – popisek: Petr Kajnar stále v roli primátora města Ostravy

Obrázek v perexu – zdroj: Mediafax.cz