Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Kanalizační a vodovodní přípojky nejen jako časovaná bomba

 

Politické události tomu chtějí, že problém kanalizačních a vodovodních přípojek nejen ukazuje na to, jaká časovaná bomba je v problému skryta, ale i na to, že občané nemohou odvolat politiky, kteří pracují pro nějakou lobby tak, že zájmy občanů doslova smétají pod stůl, v daném případě do stoky.

 

V čem je zakleta časovaná bomba v návrhu, aby opravy kanalizačních a vodovodních přípojek hradili občané nejbližšího domu či bytového družstva, nebo družstva vlastníků bytových jednotek? Je to na příklad v tom, že o stavu přípojek lidé nic nevědí, na rozdíl od vodárenských společností, které tuší, že po letech provozu budou potřebovat nákladnou údržbu či opravu.

Je to ale také v tom, že opravy zastaralých přípojek mohou být komplikované, mohou si vyžádat zdlouhavou práci i specializované odborné posudky. Přípojky jsou totiž technickým zařízením natolik speciálním, že pro jejich uživatele, nakonec mnohdy i vodárenské společnosti jsou vlastně černou skříňkou. Tak se může stát, že opravy přípojek budou tak nákladné, že bytová družstva na ně nebudou mít finanční fondy, zadluží se a tím otevřou cestu k možné exekuci. Postačí jen další havárie, nebo zjevení se dalších nečekaných nákladů.

Lidé, co pečují o byty ve staré zástavbě, už se mnohdy poučili. Nyní se tedy chystá překvapení v podobě zakopaných a dlouho používaných vodovodních a kanalizačních přípojek. Kdyby tyto přípojky byly nové a včetně dokumentace předané koncovému uživateli, samozřejmě i běžně přístupné ke kontrolám a opravám, dalo by se o předání přípojek uvažovat. Jak ale předat něco, co je zakopáno, bez spolehlivé dokumentace, dokazující, kdy proběhla jaká oprava a údržba a v jakém stavu ono zařízení je?

Reklama

Novou přípojku snad lze převzít včetně záruk, jaké na taková zařízení bývají určeny. Ale takhle pokoutně předat něco schováno hluboko pod zemí tak nějak na dobré slovo? Je to vůbec možné i v právním chaosu, připraveném neustále kynoucí změtí zákonů a novel?

Už samotné předání přípojek je tedy při zvážení uvedeného kontroverzní. Práce politiků, kteří takové předání podporují, je stejně kontroverzní a zaslouží si pozornost občanů, médií, možná i orgánů činných v trestním řízení. Při nejmenším je to jistý způsob vydírání a možná i příprava podvodu na koncových uživatelích přípojek. Co jiného také napovídá tahanice kolem novely o kanalizačních a vodovodních přípojkách, než nutnost zavést pro občany páku na odvolání politiků, které sice zvolili v dobré víře, leč po vystřízlivění pochopili, že v dobré víře jim dobře naletěli.

Politici tuto páku nechtějí, ale občané se musejí starat, aby nějakou našli. Při nejmenším je nejvyšší čas sledovat, kteří politici jak pracují. Na příklad proti novele o přenesení břemene za opravy a údržbu přípojek na občany se postavil Sobotka (ČSSD), tedy podle médií. Žádný rozhodný krok zatím neudělal, ani neodvolal svého zpravodaje Ladislava Skopala, který ho neupozornil na kontroverzní pasáž novely.

Co je na novele kontroverzního? Proč je třeba zmíněnou novelu o kanalizačních a vodovodních přípojkách odmítnout? Mimo jiné i z logiky věci. Ze stejné logiky, podle jaké transformátory vysokého napětí spravují elektrárenské firmy, plynové rozvody spravují plynárenské společnosti až po domovní plynoměr, zastávky MHD spravuje MHD, případně obec, nikoli ta parta, co tam ráno stepuje cestou do práce. Co se týká sítí, o své pečují kabelové televize, firmy poskytující internetové připojení a podobně. Údržbu zahrnou do nákladů a nerozúčtují ji na nejbližší koncové uživatele toho kterého zařízení, na němž probíhaly opravy.

Jistě, je možné lidi štvát proti sobě hláškami o tom, jak za některé jejich nákladné opravy přípojek odskáčou jiní, co problémy s přípojkou nemají. Je to stejné jako fakt, že některá zastávka MHD je krásnější než jiné. To hlavní, o co jde, je skutečnost, že vodárenské společnosti budou i nadále spravovat přípojky, ale pokud je budou spravovat ve své režii, pak dohlédnou na to, aby oprava byla zaplacena adekvátně, ne předražena. Pokud by opravu účtovali občanům na místě, tak by jistě dohlédli na to, aby i firmy příbuzných a známých si přišly na své za přidružené práce. Zde je onen kontroverzní zakopaný pes. Politici nesledují blaho občanů, ale blaho vodárenské lobbistické kliky. Vzhledem k tomu, že po léta bývalo velmi dobrým zvykem umísťovat regionální politiky do dozorčích rad vodárenských společností, jisté společně zájmové vazby mezi politiky a společnostmi se nabízejí.

V čem dále na poli logiky a praktičnosti pokulhává nápad předat vodovodní a kanalizační přípojky zakopané pod veřejným prostranstvím do péče soukromým subjektům, spjatých přípojkou tak, že u ní bydlí? Nejspíše nikoli zcela náhodou je to jádro pudla, které by mohlo být stejným zájmem regionálních politiků i vodárenských společností. Mnoho lidí si neuvědomuje, že na výkopové práce potřebuje vyběhat mnoho povolení, zajistit uvedení veřejného prostranství do původního stavu, v době oprav uskladnit tvárnice z chodníku, lampy veřejného osvětlení a jiné předměty, které překážely, tak, aby se jim nic nestalo, případně nebyly rozkradeny sběrači všemožného materiálu.

Dojde-li kvůli opravě k omezení dopravy či provozu obchodů, pak se občané budou muset finančně vyrovnat s „postiženými“. Stavební povolení i potřebnou techniku samozřejmě vodárenské firmy vlastní, tak by ji asi pronajaly za poplatek. Po zvážení těchto dalších faktů si upřímně přiznejme, kolik z nás na to má, respektive která naše bytová družstva si s tím poradí.

I zde je vidět, že novela o předání kanalizačních a vodovodních přípojek zakopaných pod veřejným prostranstvím do péče nejbližších obyvatel, je více než kontroverzní. Je to útok na logiku, ale hlavně na kapsy voličů, jednou těch u té přípojky, příště těch u jiné přípojky, atd. fakticky všech. Je to výsledek práce politiků, které si občané zvolili a které by měli mít možnost odstavit od válu dříve, než je za jejich práci dopadnou orgány činné v trestním řízení. To už totiž bývá hodně pozdě a škody jsou nezměrné.

Vrátíme-li se do Sněmovny těchto dní, pak prezentuje-li se veřejně šéf ČSSD Sobotka jakožto muž upřímně rozlícený nad novelou, kterou pomohli prohlasovat i sociální demokraté, pak nechť dokáže svou upřímnost ne populistickými prohlášeními, jak politici mají ve zvyku, ale tentokrát pro změnu činy. Nechť tedy odvolá svého zpravodaje, který neupozornil na spornou novelu, a nahradí ho spolehlivější osobou. Jinak se pouze za něj schovává a pro občany i on hraje hru na koalici a opozici. Hru, kdy vysocí politici jako celek, tedy na oko proti opozici, fakticky s opozicí ve shodě táhnou proti občanům a jejich zájmům.

I tanec kolem kanalizačních a vodovodních přípojek by mohl indikovat, že zájmy všech politiků jako by šly proti zájmům většiny občanů, nehledě na to, kdo je ve vládě a kdo v opozici. Prohlášení a poučky na téma, že takto je řízen stát, neboť jeden chce to a druhý ono, zde ani v jiných podobných případech nejsou na místě. Občané si naopak všichni přejí, aby se prošetřilo, kdo a proč do zákonů vkládá tak sporné novely, které občanům komplikují život a mnohdy se stávají časovanými bombami opravdu velkých rozměrů, na příklad jednou z nich je i ta fotovoltaická. Ani ta občanům ku prospěchu neslouží a odčerpává ze státní pokladny i portmonek občanů nemalé finanční částky.

Co na občanskou nespokojenost a takzvanou blbou náladu poslanci? Kvůli kanalizačním a vodovodním přípojkám uspořádají seminář! Kontroverzní chování a vzniklé problémy poslanci tedy využili k uspořádání semináře. Místopředseda výboru je Sobotkův muž Ladislav Skopal, ten, který údajně proti vůli Sobotky novelu k podpisu doporučil, také občanští demokraté (Miroslav Jeník) a komunisti (místopředsedou výboru je i Pavel Kováčik) si společně notují, že semináře je třeba. Vedle vyšetřovacích komisí na nevyšetření ekonomicko-politických kauz objevili vysocí politici nástroj seminářů, které už ze své podstaty nic neřeší.

Tak si tedy představuje opozice svoji roli, nebo jinak řečeno, tak si opozice představuje spolupráci s koalicí. Neházet si klacky pod nohy a pro voliče snad dokonce sehrát divadlo s humbukem a s cílem voliče znechutit a dostat do situace tak zmatečné, že se v ní přestanou orientovat. Nežli rychlá náprava kontroverzního návrhu, raději zdlouhavé jednání a matení občanů na vyšší úrovni, pro začátek proběhne seminář pro zvané.

Na seminář nejsou zvaní všichni, jen někteří. Kanalizační a vodovodní přípojky se však týkají opravdu silného počtu občanů. Je tedy v záloze další role pro tato potřebná zařízení. Vedle časované bomby by mohly sehrát roli indikátoru tentokrát už hodně husté špatné nálady občanů a jejich velmi silnou neochotu i nadále nepřiměřeně velkoryse tolerovat kontroverzní vládnutí svých volených zástupců, o seminářích po zkušenostech s vyšetřovacími komisemi raději nemluvě.

Obrázek v perexu – popisek: vodovodní a kanalizační přípojka

Obrázek v perexu – zdroj: 1scv.cz