Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Jak dlouho ještě budou v obcích tolerovány pasti Asekol?

Když dva dělají totéž, není to totéž. O tom se přesvědčil na příklad obránce svého majetku s kuší i obránce svého majetku s instalovaným samostřílem. Když ale firma nastraží pasti, ze kterých se lapený lapka sám nedostane, má-li méně štěstí, dokonce v pasti zemře, nastává zázrak: obrana majetku je přednější než život zlodějíčka, i když ten jde krást vlastně lidmi odložený nepotřebný odpad.

 

Samozřejmě nelze schvalovat něco tak podlého, jako je kradení majetku občanů, kteří si na něj vydělali v potu tváře. Pokud už tento odpad vyhodili, pak jde o to, jestli jej darovali někomu jinému, nebo jej jen odložili do připraveného kontejneru. Odložený odpad je totiž jen odložený odpad, kdežto darovaná věc se stává majetkem někoho, pro koho má význam, cenu, nebo on k ní má zvláštní vztah.

Stejně, jako se nesmí na veřejném prostranství odkládat věci životu nebezpečné, tedy třeba speciální odpad, chemikálie, léky a podobné předměty, ale také ne nástražné systémy, stejně tak je třeba respektovat, že nelze rozmisťovat pasti ani na volně pobíhající psy, nebo potulující se sběrače odpadů. Je zakázáno klást nástrahy na zvířata v lese, pokud nástraha zvíře chytí a umučí k smrti. Ale nástrahy na zloděje od firmy Asekol se klást mohou stále, i když statistiky v nich uvězněných lidí se naplňují a každým rokem načítají, dokonce počítáme i mrtvé.

Reklama

Nechci se zastávat zlodějů. Opravdu si ale neumím představit, že by někomu prošlo, kdyby doma nebo ve svém obchodě či firmě chytil zloděje a na týden ho zamkl někde, odkud by se on vlastními silami nedostal a zemřel by tam. Tvrzení, že si nevšil, že zloděje chytil a uvěznil, by těžko prošlo. Tedy jedinci by těžko prošlo. Firmě Asekol to stále vychází.

Je načase ptát se, proč to firmě je tolerováno? Kdo za ní stojí, respektive s jakou politicko-lobbisticko-ekonomickou klikou je spjatá. A také je načase vzít na vědomí, že lidi jsou, jací jsou a že budou riskovat i nadále a do pastí s lákavou lahůdkou vlezou stejně, jako by vlezl jakýkoliv živý tvor, na kterého se nastraží past s tím, co tento tvor hledá.

Ostatně, kritika sběračů elektroodpadu, nechť nediskriminuje podle oděvu a postavení, a zahrne laskavě i zaměstnance firmy Asekol. Ti přece také sbírají vyhozený elektroodpad. Pouze si vyhradili monopol a na zajištění svého monopolu na sběr elektroodpadu nastražili na konkurenci nebezpečné pasti.

Pro zachování konkurence bych navrhla nechat žít všechny sběrače elektroodpadu a pro zajištění bezpečnosti drobných sběračů a ušetření nervy drásající práce policistů a hasičů v roli záchranářů uvězněných bych navrhla to, co musejí respektovat všichni – odstranění nebezpečných pastí z veřejného prostranství.

Čili kontejnery Asekol v daném provedení ano, ale jen na oploceném a hlídaném pozemku, nebo na veřejném prostranství v jiné úpravě. Tak, jak je to zavedeno i pro sběr plastů, skla a papíru. Riziko pytlačení na odpadu k recyklaci je všude, ale tolerované ztráty na životech jen u pastí firmy Asekol. Proč zákon ve věci ohrožování lidí svým patentem na kontejnerech veřejně přístupných chrání firmu Asekol?

Obrázek v perexu – popisek: kontejner na sběr elektroodpadu s mechanismem, který má bránit vykradení

Obrázek v perexu – zdroj: Ekolist.cz