Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

IZIP je káva proklatě silná a otrávená, ale se slaďoučkým keksíkem

IZIP je káva proklatě silná, otrávená a možná nejednoho silného bojovníka porazí. K této kávě se ale servíruje slaďounký, výživný keksík v podobě databáze údajů o zdravotním stavu obyvatelstva. Zatím se vedou řeči jen o kávě, za niž účet půl miliardy je omračující. Tvrdím, že ale keksík bude teprve hoden souboje o to, kdo jej ukořistí.

 

Audit odhalil, že IZIP skutečně byl a je tunelem pro přelití peněz z VZP do firem, které žijí mimo vliv VZP. Přitom VZP je vlastníkem elektronických knížek pacientů. Nicméně data o pacientech jsou takto také mimo řízení a správu VZP.

Audit také odhalil, že majitelé IZIP, ačkoliv to i na více méně přímé dotazy redaktorů odmítli zveřejnit, převedli autorská práva ke zdravotním knížkám už k datu 1. srpna, a to na firmu UNIQSOL, čili není pravda, že by nevěděli, u jaké formy peníze skončí.

Reklama

To, že jim tyto skutečnosti byly známé, mimo jiné potvrzuje i fakt, že generální ředitel IZIP Jiří Pašek je zároveň členem představenstva UNIQSOL, provozní a výrobní ředitel IZIP Luboš Endrle je zároveň předsedou představenstva UNIQSOL a finanční ředitel IZIP Miroslav Mišík zároveň figuruje ve společnosti UNIQSOL jako člen dozorčí rady.

Je zřejmé, že se jedná o střet zájmů, a tudíž trestný čin, jen jej začít vyšetřovat a dotáhnout do šťastného konce. Tyto skutečnosti jsou známy, takže PČR se má čeho chytit. Jmenovaní pánové se ale upřímně cítí být beztrestní a finanční transakce i přes nefunkčnost elektronických zdravotních knížek považují za křišťálově čisté.

Peníze z VZP mají téci do firem UNIQSOL a MD Access. Jen za letošní rok z firmy IZIP odteklo 21,4 milionu korun do UNIQSOL  a dokonce 66,5 milionu do MD Access. Smluvně je zajištěn tento penězovod do roku 2017.

Představa vedení VZP byla zřejmě taková, že na projekt vytáhne peníze od ostatních zdravotních pojišťoven buď tak, že je pohltí, což plánovalo, nebo alespoň prosadí legislativu, podle které budou ostatní zdravotní pojišťovny přispívat ze svého fondu, který ještě na rozdíl od VZP mají v plusových hodnotách na slušných hodnotách.

Smlouvy mezi VZP a IZIP zajišťují plynulost penězovodu z VZP v objemu 12,5 milionu měsíčně po dobu pěti let., pokud se projekt zastaví hned. Tak dlouhá je totiž výpovědní lhůta. To by znamenalo, že k 1,56 mld., které projekt IZIP už spolkl, přiteče další nejméně ¾ miliardy. Nu, tak to zaokrouhleme na 2,5 mld. za nefunkční projekt, který od prvopočátku vykazoval charakteristiky tunelu.

Projekt byl od prvopočátku kritizován, myšlenka elektronických zdravotních knížek s citlivými daty o zdraví pacientů, potažmo národa, které by skončily kdo ví kde, nebyla nikdy přijata širokou veřejností, a to ani laickou, ani odbornou, tedy v prvé řadě lékařskou, ale i tou, která rozumí bezpečnosti dat na počítačových a komunikačních sítích a možnosti jejich zneužití.

Je vůbec možné z ministerského postu nezastavit pochybný projekt a pokusit se o odkoupení nebo neodkoupení 46% IZIP veřejnou zdravotní pojišťovnou, která mimochodem avizovala, že má peníze na dva dny provozu maximálně?

Jediné řešení je co nejrychleji předat celou kauzu k vyšetření, dohledání viníků a určení jejich dílů viny na tomto dalším tunelu. Zároveň by asi bylo dobré transformovat myšlenku pohlcení ostatních zdravotních pojišťoven Všeobecnou veřejnou pojišťovnou v opačném garde, totiž, že by VZP byla rozpuštěna, zúčastnění a angažovaní na tunelu by byli povoláni k zodpovědnosti a odborníci na cokoliv, co souvisí se zdravotním pojišťovnictvím, by se rozptýlili po ostatních zdravotních pojišťovnách, pokud o ně bude zájem.

Členové Správní rady VZP by samozřejmě rádi našli řešené optimální pro VZP. Pacienti a lékaři by ale rádi našli optimální řešení pro ně a pro celý systém státního zdravotního pojištění. Pojmy VZP a optimální hospodaření s penězi ze státního zdravotního pojištění se ale vylučují, jak neoddiskutovatelně (slovenský termín je daleko výstižnější: neodškriepiteľne) dokazuje projekt IZIP.

Pacienti a lékaři by od organizací, které rády organizují všelijaké nátlakové akce, tentokrát rádi přivítali nikoli akci ve stylu lékaři proti pacientům, ale pro změnu lékaři a pacienti v jednom šiku. Proti jakému nepříteli? Proti nekompetentnosti, zneužívání přístupu ke státní kase, zneužívání dat v obchodním styku a organizování takového ekonomického zázraku, kterému se česky říká tunel se speciální výbavou.

Co je tou speciální výbavou? Navrhuji jako zvlášť vhodné k ocenění to, že když se takovému tunelu daří a státní pokladna úspěšně krvácí, vyplácejí se manažerské a mimořádné odměny. Na příklad ředitel VZP Horák dostal od dozorčí rady přiklepnuto 750 milionů za úspěch s projektem IZIP a manažerské a hospodářské vedení VZP. Tak se řídí tunely v ČR a pasou daňoví zlatníci, respektive platiči zdravotního pojištění.

Kdyby nebyla na místě obava, že na scéně vysoké české politiky probíhá souboj mafií, mohli by zdravotní pojištěnci a celá lékařská obec tleskat snahám ministra Hegera o vyšetření kauzy IZIP a dohledání ztracené půl miliardy. Takhle jen občané zírají a tipují, kdo shrábne bank s elektronickými knížkami pacientů. O tak zajímavá a důležitá, citlivá i strategická data totiž jde přede vším.