Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Grossovi nenápadní přátelé a velmi silní muži

Veřejnost stále nezapomněla na Grossova vystoupení na téma, jak křišťálově čistě ke svému prvnímu a pak dalším desítkám milionů přišel. Nadchází čas připomenout si, kdo stál u klíčových momentů Grossova zázračného zbohatnutí.

 

Stanislav Gross se na startu své politické kariéry v čase svého působení v Mladých sociálních demokratech setkal s vystudovaným stavařem Robertem Sýkorou. Sýkora pocházel z Havířova. Podnikal s nejrůznějšími surovinami. Ostatně ostravská pobočka pražského výzkumného ústavu INORGA v čase předlistopadovém úspěšně rozjela databázi evidence a obchodování s druhotnými surovinami. Dnes by taková databáze byla doslova k nezaplacení. Robert Sýkora tedy podobný byznys rozjel a zároveň s ukrajinskými partnery založil několik stavebních firem.

Přes Roberta Sýkoru vedou cesty k firmě Moravia Energo, té vlastnil necelou třetinu akcií. Tenhle fakt se snažil tajit a zapírat, o to pak usilovněji, kdy už byly akcie na pomyslném Grossově účtu. Kdyby šlo o akcie na majitele, nebylo by sporu a podobné transfery akciových balíků by byly transparentní. Ekonomické úspěchy a příslušnost ke stejné politické straně, v jaké pracoval Stanislav Gross, zajistily Robertu Sýkorovi roční pobyt na postu náměstka ministra průmyslu pro energetiku, stavebnictví a hutě. Oficiálně odešel kvůli úmrtí v rodině. Obvykle se ale z takových postů odchází z jiných důvodů, naopak úmrtí v rodině je naprosto podružnou událostí, pokud jde o pozici v tak vysoké politice. Můžeme se tedy domnívat, že odešel kvůli sporům s tehdejším ministrem Miroslavem Grégrem a také proto, že neměl dost dobré zajištění sítí směnek, smluv, konexí a citlivých informací na soupeře, aby tlaku na své odvolání odolal.

Reklama

Dvojice Robert Sýkora a Richard Kučík se proslavila v ostravském satelitním a golfovém městečku Čeladná, jehož nynější starosta bojuje v TOP09 pro nové RUD, tedy v podstatě proti primátorovi Ostravy, a tedy proti ČSSD jako takové. Richard Kučík podnikatelsky vyspěl ve Frýdku-Místku. Tato lokalita se proslavila hned po sametové revoluci budováním  městečka milionářů, dnes už snad multimilionářů ve Fryčovicích. Richard Kučík pronikl do energetického byznysu přes severomoravského podnikatele Petra Neorala.

V jeho firmě Czechpol, která obchodovala s elektřinou, totiž získal pětiprocentní podíl. V roce 2000 firmu Czechpol koupila americká firma Cinergy. Kučík poté postoupil do „vyššího levelu“ a nadále pracoval pro západní obchodníky s elektřinou. Od roku 2004 měl až do 21.12.2011 svoji obchodní společnost Ezpada. Od roku 2004 nebyl společníkem ve firmě nikdo menší než Deloite & Touche spol. s r.o., která svými posudky ovlivňovala všechny významnější firmy v ČR, zejména pak na území Moravskoslezského kraje. Nyní firmu Ezpada spravuje prokurista Jiří Volák samostatně.

Další významnou osobností z Grossova okolí, která dokázala spojit svými kontakty Stanislava Grose, Jiřího Paroubka a další, co obchodovali s akciemi Moravia Energo (ano i Jiří Paroubek s nimi obchodoval), Tomáše Chrenka (tomu prodal část svých akcií Jiří Paroubek) a Roberta Sýkoru (tomu Jiří Paroubek prodal další část svých akcií). Jméno právníka Miroslava Jansty je daleko známější než fakt, s kým zobchodoval Jiří Paroubek své akcie firmy Moravia Energo. Tento Miroslav Jansta je onen lobbista, vyhlášený novým králem sportu koncem ledna letošního roku, kdy si ho do svého vedení zvolil Český svaz tělesné výchovy proto, aby nové vedení ČSTV rozhodlo, co bude s miliardovým majetkem v čele se skiareály a se sportovní organizací samotnou.

Pamětníci v diskuzích tvrdí, že „do politiky se Miroslav Jansta zapojil už v rámci studií na Právnické fakultě Univerzity Karlovy před rokem 1989, kde byl v celofakultním výboru tehdejšího SSM. Tam se mimochodem potkal i s Pavlem Teličkou, Alešem Hušákem či Petrou Buzkovou. Z městského výboru SSM ale Jansta znal například i Martina Ulčáka či předsedu národního výboru v Praze 7 Miroslava Šloufa.“ A uvádějí jako další zdroj informací
http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-pivot-hrajici-na-obe-strany-dvm-/p_politika.asp?c=A120130_210535_p_politika_wag

Já se ale vrátím k osobě Stanislava Grosse a uzavřu toto pojednání myšlenkou, že člověk, ba i politik, je tak silný, jak silné má přátele, a jak je silný, tak silné má i nepřátele. Jde jen o to, kdy na které narazí, respektive kdy se s kterými setká. Protože Stanislavu Grossovi se zatím podařilo nenarazit, ačkoliv mnozí jeho souputníci, spolupodnikatelé a přátelé od politických stolů už lehce kodrcli. Ty časy, kdy šlo jen o Barkovou, Bušinu a Ratha, ty jsou passé. Nyní se otevírá už po kolikáté, podle toho, jestli více táhnou nepřátelé, nebo více táhnou přátelé, neodbytná Pandořina ne skříňka, ale rovnou velekomora MUS. A s ní přichází stejně neodbytně otázka, kdo stál u zrodu zázračných zbohatnutí politiků, kontroverzních podnikatelů, lobbistů a lidí podobných profesí.

Obrázek v perexu – popisek: Stanisklav Gross získal titul JUDr.

Obrázek v perexu – autor: David Kundrát, Aha