Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Devalvace české koruny – událost pro ČR silně významná, o které však česká média mlčí

Významnou událostí, která se dotýká všech obyvatel v ČR, jakož i její ekonomiky a politiky, ale nejen uvnitř, nýbrž i směrem ke svému okolí, tedy světu, je ve čtvrtek vyhlášená devalvace české koruny. Za devalvaci odpovídá guvernér ČNB Singer. Proč se o tak významné události nezmiňují média, to je velmi zvláštní, zejména pak v době, kdy skupiny lobbují za školení všech vrstev obyvatelstva ve finančních dovednostech.

 

Co tak významného se devalvací koruny stalo? Mnoho. Jednou ranou se tak upravily mzdy, důchody a všechny sociální dávka. Samozřejmě směrem dolů. Sice prezident Zeman ještě nedávno sliboval, že nechá upravit důchody významně směrem nahoru, ale zřejmě změnil názor a nechal je upravit směrem dolů.

Včerejší akciové trhy zareagovaly okamžitě, takže na příklad za poklesu kurzu ERSTE na světovém trhu poskočil její kurz nahoru na Pražské burze XETRA. Samozřejmě dnes zkorigovaly kurzy bank, tedy ERSTE i Komerční banky přiměřeně dolů. Držitele akcií tedy máme vyřízené. Co dále?

Dále zdraží dovolené šikovně hned před Vánocemi. Silvestr slavený v zahraničí bude dražší. Proč čekat na letní dovolenkový boom, když zimní boom také může přinést své ovoce? I zahraniční nákupy zdraží. Vánoce jsou svátky dárků, z nichž velké procento tvoří elektronika a předměty pro domácnost. Ty dovážené už se přeceňují nyní, ty domácí se podle jejich cen adekvátně přecení posléze. Cenová rovnováha musí na rozmařilé zákazníky být správně nastavena. Věřím, že bude.

Reklama

Zatímco v jiných letech média vyzývala k nákupům elektroniky a spotřebního zboží už v září, letos nechala občany v klidu. Jako by na něčí povel. I když pomineme teorie o spiknutí, jisté návaznosti potvrzují, že vše souvisí se vším, a hlavně se podařilo načasovat devalvaci před silnějšími nákupy.

Co vývoz? Draze se dováží, levně se vyváží. Kdo má co, vyveze lépe, jeho zboží bude v zahraničí lépe schopné zabojovat s konkurencí právě díky možnosti snížit cenu. Mimochodem, mnoho silných firem vede své účty tak, aby kurzové výkyvy eliminovaly. Slabé firmy a drobné firmy nikoliv. Ty také spíše dovážejí, nežli vyvážejí.

Z toho tedy plyne, že devalvací české koruny pomohl guvernér Singer silným firmám, naopak dupnul na krk drobným firmám a vysmál se všem běžným občanům ČR, kteří pobírají jakékoliv peníze v české měně, tedy mzdy, honoráře, důchody i sociální dávky.

Jestli udělal pravý opak toho, co prezident proklamoval, pak buď nejsou domluveni, nebo jim oběma je osud českých lidí z ulice poněkud ukraden. Jak bude ale bohatým podnikatelům, když jejich zboží a služby nebudou lidé nakupovat? Začnou se bít mezi sebou o to, kdo z lidí dříve vyrazí těch pár peněz, co dostanou? Určitě. Tyto boje pak vypadají tak, jako se dějí v ČR už dvě desetiletí. Zdražují energie, zlevňují telekomunikační služby, zdražují nájmy, zlevňuje zboží denní potřeby.

Co na to občané? Naučili se sousedsky si vypomoci mnoha službami od hlídání dětí, přes dovoz zboží, instalatérské práce i kadeřnické dovednosti. Co všechno se občané ještě mohou naučit? Inu, mohli by studovat finanční dovednosti u firem, které se chtějí zavěsit na státní zakázky z úřadů práce, ale místo toho se naučili udit v domácí udírně, péct v domácí pekárně (na dvě šišky chleba, žádná velká pec), pěstovat kila rajčat na balkóně a vařit z nich kečup. Naučili se i pěstovat bylinky a a vyrábět z nich léčivé čaje a masti. Mnohé umění našich předků jsme oprášili a mnohé zřejmě budeme muset oprášit.

To nejdůležitější umění, které se budeme muset znovu naučit, je důvěra a spolehlivost, umění si vážit slova, slibu, podané ruky a darovaného dárku, respektive finanční výpomoci. A ještě nefňukat, nežebrat, nevydírat, a to ani na ulici, ani prostřednictvím médií. Média by se pak měla naučit informovat lidi bez emocí, fakticky správně a včas. Na příklad k této události je informace bez emocí a fakticky správná taková, že občané mohou očekávat skokové zdražení všeho o 4 až 5 procent, a to v podstatě už zítra, nikoli až za měsíc a nikoli možná ani ne, jak ochotně právě vyhlásili na TV Prima.