Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Další důkaz Kalouskovy škodlivé politiky se hlásí

Jedním z jasných důkazů toho, že ministr Kalousek dělá svoji finanční politiku spíše jako svoji, a tudíž proti občanům, je jím vyprojektovaný II. pilíř důchodové reformy. Vstoupilo do něj 75 000 lidí, což výrazně kontrastuje s Kalouskovým odhadem asi půl milionu druhopilířově penzijně pojištěných obětí. O čem všem tento výsledek vypovídá?

 

Určitě tento Kalouskův projekt nemůže svůj neúspěch omlouvat nedostatečnou medializací. Mediální masáži II. pilířem denně rovnou do hlavy, a to hned několikanásobně, neunikl opravdu nikdo. Trošku amatérsky, ale o to nevěrohodněji pak působily přiložené obrázky usmívajících se vzorně maskérkou nebo grafikem upravených dvojic v důchodovém věku. Dokonalost obrázků by mohla soutěžit s dokonalostí obrázků různých jehovistických příruček. Jen se trošku nevyvedlo to, že osloveni měli být nikoli tito spokojeni důchodci, ale mladí lidé. Mladí lidé poněkud abstrahují výhrůžky věkem, naučili se docela slušně pohrdat důchodci, dehonestovat věkem pokročilé nadávkami a poznámkami, a tak si v žádném případě nemíní připustit katastrofický scénář vlastního zestárnutí.

Nebyli osloveni ti praví, napadá analytika neúspěchu Kalouskova II. pilíře. Inu, nebyli. Více než čtvrtina práce schopných lidí ve věku, ve kterém měli naskočit na Kalouskův II. pilíř, je bez práce a ti pracující se zase mnozí bojí, že o práci mohou přijít. Ti, co se nebojí, mnohdy nemají o co se bát, jinak řečeno, dřou za tak málo, že po jejich fleku nikdo nezatouží. Ti ale nemají na žádná připojištění, neboť jsou rádi, že od výplaty k výplatě za současných pravidelných návštěv rodičovské lednice přežijí.

Reklama

A co tvář promotora II. pilíře? Tvář ministra Kalouska? Je dostatečně důvěryhodná na to, aby mohla s úspěchem zvát občany do připojištění v soukromých a nepojištěných penzijních fondech. Tady by skutečně bylo co napravit. Je to ale s podivem, že takový matador, jakým je ministr a politik-veletočář Kalousek a jeho PR nepřišli na tahák u sousedů. Přitom je to tak prosté. Modrá pyramida, červená buřinka, spoření s liškou. Namísto II. pilíře klidně mohli mladí a málo matematikou políbení spořit na svoji hypotetickou penzi třeba s mazaným králíčkem. Každopádně s mazaným Kalouskem to tentokrát nevyšlo.

Ministr Kalousek, jako ostatně všichni politici, okamžitě svůj neúspěch našel v oslovených občanech. Proto se stejným II. pilířem oslovuje občany další, aneb posunuje povolený věk pro vstup do síně slávy s II. pilířem z 35 let na 40 let. Mezitím ale poklesla průměrná mzda a zároveň podražily potraviny, služby spojené s bydlením a energie. Takže zase další možní zájemci neschrastí příslušný obnos. Jak to tak vypadá, v ČR žijí špatní občané, kteří se pro Kalouskův monstrózní plán s II. pilířem důchodové reformy nehodí.

Už dnes se dá vytušit, že ani další nahození sítí mnoho ryb nezachytí. Tipnu si, kde je zakopán pes. Samozřejmě problém tkví v občanech. Chápou velmi dobře, že se nemohou spoléhat na stát, pokud se nechtějí spolehnout na to, že je vysocí politici zase nějakou novelou nebo rovnou zákonem doběhnou – to je jediné, na co se dá spolehnout s naprostou jistotou.

Občané vždy uměli počítat drobné a hlídat rodinný rozpočet tak, aby prošli od výplaty k výplatě. To je naučil život, nebudeme to zase svádět na komunisty. Prostě se takhle v ČR žije už mnoho desítek let. Do práce, z práce, jednou za rok skromná dovolená, zásoba na účtu na drobnou renovaci bydlení, případně nákup nového elektrospotřebiče. Pojistky jsou zahrnuty do rozpočtu, žádná další se tam nevejde. Spoří se tedy nikoli na něco za 25 let, ale na něco za rok či dva. Na studia dítěte, na nový domeček, na auto.

Samozřejmě po listopadu 1989 mnoho lidí přišlo o úspory mnoha způsoby. Tu je obrala chytrá zlodějka v bytě, tu se dali nahecovat na nákup drahého šuntu na předváděčkách, někdo odvážně nechal i milion v realitní agentuře nebo v úschově notářky tak nešikovně, že o milion přišel. Někdo zalaškoval s H-systémem a nechal tam také pár set tisíc. Někdo nakoupil akcie, někdo opatrně vstoupil do podílového fondu. I tito lidé mají třeba jen desetinu vloženého.

Školné bylo pro mnohé opravdu hodně vysoké. A to by v tom byl čert, aby při tak vysokém školném nebyli patřičně vyškoleni a do dalšího života vybaveni znalostmi a opatrností, předvídavostí, či finančními dovednostmi, jak politici rádi vzletně nazývají to, co mají prý školit vyvolení za slušný balík peněz.

Ministr Kalousek je tvrdohlavý. A tak je možné, že sice pochopí, že neúspěch II. pilíře penzijního připojištění ukázal, že jednak lidé nepotřebují ona předražená vzdělávání ve finančních dovednostech, jednak účel a poslání tohoto pilíře prostě prokoukli, ale přesto bude dále tlačit na pilu a nechá rozhazovat peníze za předražená, zbytečná a pro nikoho potřebná školení o finanční gramotnosti a zároveň bude dále lobbovat za soukromý penzijní fond, kam se následně uklidí akcie, které drží ti, co potřebují udělat vývar.

Akcie má totiž jen tu cenu, za jakou se dá prodat, nikoli tu, kterou vyzpěvují analytici. Protože se očekává ohromné bum, až splasknou bubliny s akciovými trhy, je možné, že zrovinka ty nafouknuté akcie udělají bum v penzijním fondu, nijak nepojištěným a státem negarantovaným. Jako vedlejší účel takových podivných akciových fondů vidím i významnou brzdu pro odklad neodkladného bum, nezvratného to osudu každé bubliny, realitní, komoditní (té zlaté také) i akciové.

Samozřejmě proto, aby to bum bylo dokonalé, je nutné vyhlásit zákaz vystoupení z takového podílového fondu, ať se jmenuje třeba penzijní. Tady vidím tedy jediný rozumný ústupek, a sice ten, že ministr Kalousek se rozhodl povolit řetěz a navrhuje možnost po pěti letech vystoupit z II. pilíře. Teď půjde ještě o to, kolik lidí si troufá doufat, že do pěti let nepřijde o zaměstnání a neklesne jim výdělek, či nezvýší se výdaje tak, aby nemohli spořit. A ještě půjde o to, kdy akciový trh ty přefouknuté bubliny už neudrží. Samozřejmě jako v ČR bývá obvyklé, půjde i o to, jak dlouho potrvá, než se zjistí, že podnikatelský záměr přes veškeré dobré úmysly nevyšel podle představ postižených, respektive pojištěných.

Milosrdnou, možná prý podpásovou ránu projektu prý udělilo prohlášení ČSSD, že poté, co se případně dostanou k moci, II. pilíř penzijního připojištění jednoduše zruší. Tak či tak, podivný projekt, který jednoduchým výpočtem lidem vyšel jako podezřelý, vychází ještě podezřelejší a nedůvěryhodnější nejen prohlášením lídra ČSSD, že se tato politická strana chystá projekt zrušit, ale už tím, že po půl roce lídr projektu navrhuje naprosto zásadní změny. Do třetice všeho špatného na důvěryhodnost Kalouskova projektu dopadá i světlo nebo stín, jak se komu líbí, důvěryhodnosti samotného ministra Kalouska.

Obrázek v perexu – popisek: Miroslav Kalousek, ministr financí

Obrázek v perexu – zdroj: Tyden.cz