Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Amébu za dravou štiku nepřestrojíš, aneb Opatrně s těmi budovatelskými hesly

Budovatelská hesla symbolizují svoji dobu svým obsahem a slouží vládní garnituře. Proto jsou, jaká jsou, a proto mnohdy jsou přemýšlivým lidem k smíchu a rodilým ignorantům hůře pochopitelná. Některá hesla je ale vážně těžké pominout a nekazit nebo snad nerozjasnit si jimi víkend. Jedno takové přinesla média pro letošní první červnový víkend: „Sobotka chce ve vládě dravé štiky, ČSSD má zařadit vyšší rychlost“.

Možná není nejlepší trik vložit do úst amébovitého typu heslo o dravé štice, či dokonce většímu počtu dravých štik. Je to samozřejmě něco jiného, než bylo heslo o klidné síle, které lidi pobavilo ve spojení s jinou politickou stranou, ale napálit na Sobotkovu image slovní spojení s dravou štikou je docela zábavné, odvážné, v jazyku mladých a dravých by to mohl být čistokrevný „vodvaz“.

To tedy rozhodně „buldozer“ pro bývalého Sobotkova kolegu Paroubka byl příměr trefnější, neironizoval potrefeného a nebudil pochybnosti konzumenta hesla.

V Sobotkově případě by mohlo jít i o vtip, vzpomeneme-li si, jak se pan Sobotka v TV u Moravce v pořadu OVM dozvěděl o puči, který na něj nastražila Haškova klika, řekněme dnes rovnou Haškovo hejno dravých štik. Pan Sobotka po vyposlechnutí jé Jobovy zvěsti koukal do kamery jako kavčí mládě, které ještě neumí létat. Nebo ještě hůře – vypadal jako „mouchy, snězte si mě“. Dravé štiky z Haškovy kliky málem Sobotkovi vypustily rybník, aniž si toho nebezpečí vůbec všiml.

Reklama

A možná útočí jiná dravoštičí klika. Že by dravá štika Babiš secvičil loutku Sobotku tak dobře, že se mu chystá do týmu nasadit svoje dravé štiky, aby trošku povzbudily a otočily proudění klidných vod v rybníce? V tom případě zřejmě štiky dorazí. Rybník ČSSD mohou vlastně klidně opanovat Babišovy štiky a přestěhovat si ho z vlivu porybného Sobotky pod jiné vlivy.

Jakou rychlost pak zařadí ČSSD a kterým směrem to svižně rozjede, to může být otázka, která přinese jako odpověď překvapení třeba i pro samotného pana Sobotku. A třeba mu to bude jedno a zachová stejný zmateně netečný výra, jaký předvedl v OVM, když se dozvěděl o Haškových aktivitách.

Amébu za štiku přestrojit nelze stejně, to se ještě nepovedlo. Prapodivné ovoce nesou i veškeré obří úporné, usilovné a neutuchající snahy PR odborníků prezentovat pro veřejnost Sobotku jako muže znalého věci, ekonomiky, politiky, orientujícího se ve všemožných vztazích, samozřejmě i mezilidských, disponujícího kvalitními informacemi o dění v jeho politické straně, zkrátka jako muže, který politiku umí a má na to ji tvořit.

Přes všechny ty vynaložené megačlověkohodiny všechny zúčastněné PR agentury dokázaly na Sobotkovi jen měnit brýle, malinko účes, zbavit ho třpytu rovnátek a ve spolupráci se zkušenými fotografy dokázaly vybrat k prezentaci dvě tři fotky, na které se dá kouknout bez povzdechu „panebože, ten zase má pecku“.

Opravdu mnohá politická hesla pobaví, ale jen některá vypadají jako ironický vtípek na účet propagovaného. Tohle víkendové „Sobotka chce ve vládě dravé štiky, ČSSD má zařadit vyšší rychlost“, to tedy skutečně má na to vyvolat podezření, že si někdo vystřelil ani ne tak z občanů, jako rovnou z politika, jeho politiky a jeho mateřské politické strany.

Heslo o zařazení ještě větší rychlostí pro posun ČSSD tam, kam již druhé volební období směle kráčí, si nezadá s budovatelským heslem o jedné politické straně, operující na území ČR v nedávné historii, která tehdy prý stála na okraji propasti, ale v tehdejším posledním volebním období učinila významný krok vpřed.

Obrázek v perexu – popisek: Sobotka láká do vlády dravé štiky

Obrázek v perexu – zdroj: Ondřej Němec, lidovky.cz