Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Unifikace podle Bruselu a proti všem

Motto: Podle návrhu Evropské komise mají z obalů cigaret zmizet veškeré obrázky, znaky, loga a barvy a na krabičce má převládat varování před kouřením. Zbude pouze nevýrazný nápis s názvem značky. Redakci informaci potvrdil europoslanec Ivo Strejček.

 

 Jako nekuřačce by mi taková zpráva mohla být ukradena. Mohla … leč není, protože ve mně vyvolává dojem, že se jedná o omezování svobody podnikání, zasahování do konkurenčního boje v podnikání a omezování práv spotřebitele, konkrétně práva svobodného výběru. Tohle vadí i mně, nekuřačce.

Jen s trochou nadsázky bych si pak dovolila představit, jak ve stejném balení bude pivo, což už ostatně v praxi běží, ale na balení bude jen nápis „Pivo, pomalu se z něj blbne“, pod tímto nápisem bude nápis „Když chlastáš, nesedej za volant“ a pod ním maličký nápis dole uvede značku a výrobce. Něco podobného by se dalo realizovat s balením veškerého alkoholu, ale i brambůrků a podobných dobytek. Všechny by se balily do stejného nevzhledného pytle jedné ušlé barvy s nápisem „Slaný pišingr, škodí zdraví“ a někde dole nevýrazným písmem nevýrazné barvy by bylo uvedeno, jestli jsou to brambůrky, lupínky, tyčinky, sekerky a tak podobně. Podobně by ve vedlejším regálu mohly být nějaké zabalené kostičky s nápisem „Sladký pišingr, škodí zdraví“ a vedle nějaké tyčinky nebo placičky s nápisem „Čokoláda, škodí zdraví“. To, co uživatele na těchto pochutinách zajímá nejvíce, tedy, co v tom ještě je, jakou to má příchuť, barvu, výrobce, gramáž, to by bylo nevýrazně uvedeno někde ve sváru balení.

Reklama

A ženy by všechny nosily nějakou burku s nápisem „Baba, užene tě a ožebračí“ a někde v patě toho zjevení by bylo nevýrazně uvedeno to, co muže zajímá, tedy barva očí, výška, váha, velikost … lecčeho, barva a délka vlasů a tak. Podobně by samozřejmě byli „baleni“ i muži v nějakém hávu s nápisem „Chlap, oblafne tě a opustí“ a někde nevýrazným písmem v patě by bylo to, co ženy zajímá, tedy … ale, však víte.

A ještě by se tohle mělo dotáhnout až na úřady. Tam by byli všichni úředníci stejně vysocí a byli by oblečeni ve stejné hodně ošklivé uniformě s nápisem „Úředník, nerušte, koumá“ a někde v patě toho zjevení by byl nápis oznamující, z jakého oddělení úředník je a co má jako náplň práce kromě koumání.

Ještě by mne zajímalo, jestli bruselský úředník povolí na papírku a na filtru cigarety tisknout značku firmy, nebo jestli i tam musí panovat nápis „Cigareta, škodí zdraví“ a jestli povolí tabáku vonět různě nebo bude na výrobci vynucovat přimíchávání nějakého odpudivého puchu pro všechny tabáky stejného. Musím to vědět, protože jako alergik mám problémy s parfémy, a tak bych pak pomstychtivě požadovala, aby všechny parfémy voněly, nejlépe páchly stejně a aby se balily do šeredných krabiček, samozřejmě všech stejných a opatřených jednotným nápisem „Parfém, škodí alergikům“.

Tak. A budeme unifikovaní podle Bruselu a proti všem.