Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

U Čeljabinsku se začíná těžit vesmírný poklad. Co bude dál?

Kolik stojí meteorit? Aspoň kousek, kousíček? O meteority a jejich části, na Zem spadlé, mají zájem sběratelé kuriozit i vědci. Jsou to tedy malé poklady, které nálezce mohou obohatit. Proto nálezci spěchají hledat na místo, kam spadl roj meteoritů. Tentokrát mají místní smůlu. Média vše zveřejnila, a tak vypukla turistika za hledáním pokladu z Vesmíru.

 

Zdá se, že vybitá okna a zašité řezné rány od skla nejsou to poslední, co díky netradičnímu, nečekanému a na štěstí ne tragickému návštěvníkovi z Vesmíru místní obyvatelé utrpěli. Nyní se budou muset vyrovnat ještě s nájezdy hledačů pokladů a speciální turistikou, kdy prospektoři přijedou vytěžit to, co by mohlo být poznamenáno dopadem vesmírného objektu.

Čeští vědci se drží při zemi s odhadem 25 Kč za gram takového meteoritu. Jsou skromní. Jde totiž nejen o gramy, ale o celkovou velikost kusu, dále o charakter onoho úlomku, a v neposlední řadě o sběratelské zaujetí, pokud se o nalezený poklad bude zajímat sběratel, nikoli vědec. Samozřejmě je možné, že tamní vláda prohlásí meteority za státní majetek, pak ovšem nalezené kusy skončí na černém trhu, přičemž cena patřičně poroste, jakožto argument funkce Zatloukání a utajení.

Reklama

Prý se objevil inzerát, v němž se nabízí meteorit z obce Argala v Čeljabinské oblasti o průměru 45 mm a hmotnosti 502 gramů. Zájemce si má připravit 1000 rublů, tedy v přepočtu 6000 Kč. To není moc, pokud se člověk zároveň poučí, jak rozeznat skutečný meteorit od podvrhu. A že vypukne obchod s podvrhy, atrapami a napodobeninami meteoritu, případně obchod s obyčejným kamením do terárií, opatřeným visačkou s nápisem „meteorit“, o tom netřeba pochybovat.

Tak se budu těšit na inzeráty a reklamu v TV na téma „Kupte sadu meteoritů i s pořadačem, první kousek dostanete zdarma, další vám budou chodit každý měsíc za pouhých 3000 Kč. Buďte první!“ U Čeljabinsku se začíná těžit vesmírný poklad, ale skutečný poklad dřímá v našich mozcích. A to by v tom byl čert, aby nějaké chytré hlavičky nenapadlo, jak by se tohohle čeljabinského zázraku dalo využít. A roj čertů by pak byl v tom, že by se nenachytalo dost důvěřivců, kteří by si v e-shopu nebo na předváděčkách nějaký ten kamínek z babiččiny zahrádky za nějakou tu ticku nekoupilo.

Obrázek – popisek: Nalezený kámen

Obrázek – autor: Jana Šimonová