Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Tak nám měšťáci zmlátili Frištenskýho

aneb Jak městští policisté hrdinně na Andělu překonali nemilosrdný útok zavalitého pana Frištenského

 

Pojem Frištenský je stále dobře znám. Šlo o zápasníka, který se jako beránek nakonec nechal oholit od Čechů i Němců, rozuměj, pomohli mu od majetku, který si vydělal mimo jiné i v zahraničí. Frištenský, hrdina smutného příběhu z mého článku, je vzdálený příbuzný siláka Frištenského a ač je zavalitý, už dávno má slávu svých svalů za sebou, nyní spíše bojuje s lety a nadváhou, tudíž by žádného policistu nezvládl skutečně a vážně atakovat.

Přesto městský policista vypověděl, že tento pán pokročilého věku mu dal takovou odborně mířenou herdu do zátylku, až on se skácel do kolejiště. Ještě štěstí, že zrovna nejela tramvaj, řekl by si ten, kdo neviděl video, dokládající průběh celého incidentu. Video ale dokládá, že pan Frištenský neunesl pohled, kdy dva policisté udatně skolili k zemi hubenou křehkou bezdomovkyni, možná i otupenou alkoholem. Jak se tak válela na chodníku, udatní policisté s ní smýkali, čímž jí znemožnili orientaci v prostou zcela, natožpak postavení se na vlastní nohy.

Reklama

Přihlížející lidé protestovali slovy, jeden strčil do policisty a pak pan Frištenský odstrkoval policistu od této k zemi padlé drobné postavy. Byl však lapen, obklíčen přesilou a ačkoliv sliboval, že neuteče, dostal pepřovou dávku do očí a pouta na ruce. S pouty to byla vcelku fuška, neboť pražští městští policisté ještě nepřišli na vynález použití dvojích pout nebo poutání rukou před tělem, jedná-li se o tělnatou osobu. Nakonec ale v přesile zvítězili a podařilo se jim ruce pouty sepnout za objemným tělem pana Frištenského.

Na služebně ho prý předali policistům s visačkou útočníka, který herdou skolil strážníka do kolejiště, díky čemuž by panu Frištenskému hrozily 4 roky pobytu za mřížemi. Asi nehrozí. Samozřejmě se mu ozvali i advokáti, kteří si brousí zuby na předem vítězné tažení za slušné odškodnění. Video, které shlédli snad už všichni a hned několikrát, totiž mluví za vše a je důkazem o průběhu celé akce zatýkání nesporným a nejjasnějším.

Nedá mi to nevzpomenout, jak jsem vloni pomáhala jedné bezdomovkyni získat zpátky svoji identitu, rodné číslo, občanský průkaz a sociální podpory, které jí pomohou v jejích 78 letech žít mnohem lépe, než žila tenkrát. Pomohlo mi mnoho lidí a mezi nimi i ostravští městští policisté, muži i ženy. Policisté paní tehdy bez domova vyřizovali vzkaz, kde má zaplacený nocleh, nakonec ji tam i odvezli. S policistkou jsem se seznámila právě u příležitosti, kdy paní vysvětlovala, jak se do budovy, kde má nocleh, dostane. Uplynul rok. Vždy, když se s policistkou potkáme, povykládáme i o paní, díky níž jsme se seznámily. „jsem ráda, že to tak dobře dopadlo,“ říká ona a mluví i o tom, že mnozí bezdomovci jsou agresivní a nechtějí ji poslechnout a vyklidit prostor, odkud je vykazuje.

Mnohdy vidím, jak ostravští městští policisté diskutují s bezdomovci a odklízejí je z prostor, kde překážejí. Nikdy jsem ale neviděla, že by na bezdomovce zaútočili nohou, sprejem, že by ho jakkoliv napadli, ne ještě aby s ním praštili o zem. Naopak, jednou jsem byla svědkem, jak městský policista postával u zcela opilého bezdomovce, spícího rovnou na cestě dvorem. Na moji otázku, co se mu stalo, mi odpověděl, že muž spinká a on ho hlídá, aby ho nepřejelo auto, než ho odvezou. Zasmáli jsme se tomu. Vůbec mne nenapadlo, že v Praze jsou s odklízením bezdomovců na té úrovni, kterou jsem viděla na zmíněném videu.

Můj příběh snad dokládá, že se lidé mýlí, pokud tipují, že takovému jednání, jaké městští policisté předvedli na videu, se učí na školení a že je to OK. Agresivita a nepřiměřenost zásahu je dána lidskými vlastnostmi a přirozeným intelektem, který ani u městského policisty zřejmě i přes přijímací testy a školení nemusí být takový, jaký by společnost ráda očekávala. Na tom nic nemění fakt, že se najdou diskutéři, ochotní hájit pražský styl odklízení bezdomovců ze zastávky na Andělu, jakož i zpacifikování občana, který bránil policistům v jejich podivné práci.

Nesouhlas přítomných incidentu, zachyceného na videu, také jasně dával policistům najevo, že společnost takové jednání od nich nepřijímá. Já totéž zde podávám písemně a dokládám, že i samotní městští policisté vědí, jak mají jednat s opilými bezdomovci, aby stále zůstávali lidmi jak jedni, tak druzí.

Co se týká případu pana Frištenského, advokáti si s ním poradí. Prý někteří už zájem projevili. Možná nepůjde o maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Třeba se začneme bavit o odpovědnosti za škodu či újmu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Tím hůře pak, prokáže-li se navíc úmyslné lhaní „poškozeného“ městského policisty.

Projev úřední moci nech´t se nepodobá zvůli a prohlášení úřední osoby nechť se nepodobá lži.

Foto v perexu – popisek: Pan Frištenský, co se proslavil obranou bezdomovkyně na Andělu

Foto v perexu – autor: Reprofoto