Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Proč se točí Roztočil v ostravském ghettu v lokalitě Přednádraží

Oněch deset domů v Ostravě-Přívoze na Přednádraží je v majetku firmy Domy Přednádraží, s.r.o., zanesené do rejstříku firem dne 17.6.2010 jakožto s.r.o. se základním jměním 200 000 Kč. Domy jsou aktuálně v zástavě. Pan Roztočil je jednatel firmy a také jediný společník, který dal onen vklad 200 000 Kč. Onen vklad ale už na účtě nemusí být.

 

Roztočil je také předseda představenstva EA TRANSPORT, a.s., která se před přejmenováním po dobu půl roku jmenovala EUROVIA AIR TRANSPORT, a.s., a po dobu půl roku před tímto přejmenováním nesla jméno ARMOREXA, a.s.

OVAK informoval, že zatímco dřívější správce oněch deseti domů firma TOBA TRADE s.r.o. měla smlouvu na vodné stočné i odvádění odpadních vod, nový správce firma Domy Přednádraží, s.r.o. má smlouvu pouze na vodné stočné.

Reklama

Jestli Roztočil má fungovat jako agent s úkolem vystrnadit nájemníky tak, aby se o ně postarala Ostrava, to by měli dát vyšetřovat zastupitelé města Ostravy, mohli by se toho ujmout i aktivisté namísto levných šaškáren na kameru, nebo se toho může chopit PČR přímo, když už pohyb osob v oněch ruinách je i na pohled životu nebezpečný, o bydlení mezi hromadami cihel nemluvě. Jak bydlení v těchto domech dozoroval cikánský správce domů v bílé košili a kalhotách s nažehlenými puky, to by mohla napsat na příklad zase redaktorka Lesková pro iDnes.cz, když tak dá na řeči, jaké vedou lidi venku na dvorku.

Rozhodně by stálo za to, zeptat se obyvatel, jak dlouho jim trvalo a co to dalo práce z pěkných baráků udělat rozvaliny. Mimochodem, jedná se o domy, které kdysi patřily podniku Československé dráhy a jakožto takové byly udržované a bydlení v nich bylo lepší než bydlení v socialistickém družstevním nebo státním. Nádražáci totiž vždy platili za elitu, modrou armádu, požívali výhody, jaké běžní občané ani netušili.

Co se týká mojí narážky na tupější redaktory, kteří nevědí, jaké informace shánět, pak daleko horší je, že ani aktivisté, ani ombudsman Šimůnková nenasadili to správné investigativní tempo, aby vypátrali jádro pudla, šli po stopě a zakousli se do problému tam, kde skutečně je.

Pro ty, co nemají dekrety na bydlení a nemají na Přednádraží co dělat, netřeba dělat nic. Ale někteří dekrety mají a jak to vypadá, někdo jim baráky a stropy nad hlavou lehce vyfoukl, pravda, za pomoci spodiny a delikventů, ochotných škodit a poškozovat, rozkrádat, ničit a kazit. A tuto škodnou v jejich činnosti podporoval při nejmenším nevšímavostí, ale dost možná i vstřícností. Mimochodem, co dělala Městská policie Ostrava a PČR, když na Přednádraží se bydlelo tak, že se poškozovaly cizí věci, na příklad rozebíraly stavby a jejich zařízení?

Co je ale vůbec nejzávažnější, to je zdání, že by se snad tato kauza mohla stát dalším příkladem businessem s lidskou chudobou a bezradností. Podle toho, jak se o své bijí aktivisté, město i Roztočilovy firmy, bude tohle desetidobí na Přednádraží dost dobrý business, navíc opepřený businessem kolem sociálních dávek pro nemajetné lidi ze dna chudoby a společnosti. Cíkán-necikán, to tedy vážně nehraje roli. Důležité je ty lidi přidusit hodně nízko při zemi, pořádně vyděsit a pak jim podat pomocnou ruku, nevadí, že ušmudlanou nečestným jednáním. Čest v tak dobrém businessu přece musí jít stranou.

Obrázek v perexu: Rruina domů na Přednádraží, Miroslav Kucej. Denik.cz