Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Pohádky ovčí babičky na dobrou noc podle MUDr. Ratha

Zdá se, že i pro nejlepší rétory platí stařičké české rčení „mluviti stříbro, mlčeti zlato“. MUDr. Rath od dob, kdy byl přistižen s krabicí od vína, jejíž obsah nebyl sedmička lihoviny, ale sedmička zcela jiného významu, není výjimkou, která by mohla říci, že ono rčení se jej netýká. Týká. Od té doby toho navykládal k problematice ekonomicko-politického lobbingu a financování politických stran a jejich významných představitelů opravdu hodně, ve svůj prospěch však mizerně málo.

Kdyby pan doktor a ještě nedávno velmi vlivný a oblíbený vrcholový politik nebyl tak ješitný a sebestředný, přesvědčený o své naprosté a nedostižné výjimečnosti a poslání trousit chytrosti, vtip a posměšky všemi směry za jakékoliv konstelace hvězd i počasí, jistě by se našel advokát, který by mu rád mlčení poradil.

Protože se ale žádný advokát, mazanější než samotný MUDr. Rath v jeho dosahu nevyskytl, dozvídáme se mezi řádky Rathových výpovědí a rétorických cvičení a exhibicí mnoho zajímavých informací, které je vhodné připomenout si, nebo nejlépe vůbec nezapomenout a mít na paměti stále.

Z postu člena Parlamentu, přednášejícího svým kolegům, když ale byl kolegy vydán policistům a jimi přiveden mezi své vděčné posluchačské publikum, nám sdělil, že by mohl práskat, kdyby chtěl, ale nechce a nebude. Zajisté nikdo nepochyboval o tom, že MUDr. Rath je velmi dobře informován a penězovodech a jejich pravidlech, směrech a principech, jak se nastavují, aby správně tekly ze státní pokladny do soukromých rukou, možná do stranických pokladen. Byla to jen okrajová Rathova velkorysost připodotknout, že ví a mohl by nějaký ten velmi zajímavý poznatek pustit na veřejnost.

Reklama

I kdyby s odstupem času autor tohoto prohlášení chtěl vzít svá slova zpět, jevila by se jako beznadějná prosba o spasení nebo spíše pokus o výměnný obchod, ve kterém za svou zachráněnou kůži nabízí mlčení. Možná, až svou kůži nezachrání, promluví. A to je to, na co veřejnost čeká. V tom ovšem MUDr. Rath možná spatřuje politický komplot. Každopádně svoji kauzu opakovaně nazývá politickým komplotem, či politickou objednávkou. Aby svým slovům ubral komičnosti a dodal důvěryhodnost, musel by jmenovat původce takového komplotu, případně zadavatele takové objednávky.

Přiznejme si upřímně, že i tak to všechno může být. Poděkujeme tedy MUDr. Rathovi za postřeh a zvažme možné alternativy. Na Rathův post s příslušnými konexemi a vlivy si nabrousil zuby někdo jiný, komu se manažering objemných finančních toků líbí. Nebo naopak penězovod chce překazit někdo, komu se penězovod a Rathova moc jej ovládat nelíbí. O poslání penězovodu pod Rathovým dohledem prozradil samotný MUDr. Rath přinejmenším to, že byl vytvořen pro zájmy politické strany, se kterou byl v té době spojován politicko-ekonomickou mocí a vlivem.

Kdyby ovšem penězovod přes Rathovy zájmy do stranické pokladny fungoval, a i to MUDr. Rath řekl otevřeně, že tedy peníze přesouval na volební kampaně, asi svoje, do své mateřské politické strany, kdyby tedy tento penězovod nezadrhával a fungoval dle představ, nenašel by se nikdo, kdo by mu namazal schody, případně by se našli obětaví zachránci, včas přispěchavší lobbovat, aby ho z bryndy vytáhli. Nestalo se tak. A my si můžeme jen domýšlet, že mateřská politická strana neochránila Rathův penězovod do své stranické pokladny právě proto, že nefungoval.

Otázkou je, zda nefungoval proto, že MUDr. Rath odkláněl příliš mnoho protékajících finančních prostředků na svá konta a stranickou pokladnu tak trošku šidil, nebo MUDr. Rath lže, žádné peníze nikdy do stranické pokladny neodkláněl a vše dělal vždy jen a jen pro vlastní až hanbatě neomezenou potřebu.

Proč by ale jakákoliv politická strana vynesla svého vyškoleného a prověřeného člena do pozice, kde může odklánět státní finanční zdroje, aby je odkláněl jinam, než do stranické pokladny? A jak by se jakýkoliv politik vyšplhal do takových pozic, jaké obsadil MUDr. Rath, kdyby ho nepodporovala politická strana?

Mimochodem – a proč by politická strana nepřispěla k výměně politika, který sedí jako žába na prameni na nějakém finančním toku, jehož objem by byl velmi zajímavý pro stranickou pokladnu, kdyby tam mohl dorazit? To dá rozum, praxe i nápovědy z pohádek, že v zájmu uspokojivého pokračování nadějně nastartovaného děje musí hrdina příběhu žábu, sedící na finančním prameni, sestřelit a penězovod natočit správným směrem, aby mohl plnit kýžený úkol, a ten tedy může být plnění stranické pokladny, jak opakovaně naznačil MUDr. Rath ve svých řečnických exkurzech.

Tady se ptáme MUDr. Ratha, kdo podle něj je ten udatný hrdina, který mu pomohl z hrušky dolů, když na hrušce tak pohodlně seděl a užíval si výhled do širokého kraje, dokonce občas i pohlédl z té výšky na hemžící se mravenečky u paty hrušky, aby jim pro zpestření nudného života pilných mravenečků utrousil nějaký ten rathovský bonmot. MUDr. Rath kdysi prohlásil, že on s milionovou krabicí a dalšími zakázkami, z nichž pár drobných odteklo na jeho účty, je jen malá čudla a že v české politice plavou daleko větší ryby. To je také téma hodné rozvinutí debaty.

Za mnoho zvědavců proto prosím, dejte MUDr. Rathovi šanci ještě stále mluvit. Jednak se opravdu rád poslouchá, jednak opravdu sem tam něco docela zajímavého napoví, pokud rovnou nevysvětlí. A mnohdy řekne i něco vtipného, nad čím se rádi zasmějeme. Na příklad tvrzení, že do krabice od vína mu miliony přičaroval eskamotér stylem nacvičených grifů pouličních skořápkářů, zajisté a zaslouženě vejde do dějin české vysoké politiky 21. století, a kdyby stále vycházel socialistický Dikobraz, zajisté by vešel i do dějin Dikobrazu.

Zbytek národa by měl pochopit, že v ČR již neexistuje druhý MUDr. Rath, pro kterého by se tento domnělý eskamotér obětoval zopakovat svůj kousek se sedmičkou vína proměněnou v sedmičku milionů. Tím chci také říci, že až si ponesete krabici s vínem, neměli byste s ní mlátit o zem, opravdu ve vašem případě to podle Rathovy pohádky nezafunguje. Ale když to vínečko v pohodě a bez závisti, že jinému se proměnilo v miliony, vypijete v kruhu přátel, budete spinkat, jak se, kdo ví proč, už po staletí nad českými kolíbkami, lenoškami, fotely a postelemi říká, spánkem spravedlivých.

Pro ty, co na závěr sladce ukolíbá formulka „zazvonil zvonec a pohádky byl konec“, mám špatnou zprávu. Zvoní málo zvonců, rathovské pohádky nekončí, penězovody tečou nevhodnými směry, žáby sedí na pramenech, boj o politická koryta se vede stále ostřejšími prostředky, požadavky na počet a objem politických koryt mohutní, počet politických stran roste, daně stoupají, státní aparát kyne do obřích rozměrů, a tedy paroubkovsky obyčejný český občan z české ulice se stává menším a ještě menším, až bude nejmenším na celém světě.

Odměna pro MUDr. Ratha za jeho přesvědčivé herecké výkony ve všech celoživotních rolích, jichž se rád a s vervou chopil, tohle nejspíše nijak neovlivní. Jedna malá čudla nezmění tok řeky, nerozvodní ji, nezastaví, a povodeň už vůbec nedělá.

Obrázek v perexu – popisek: Rath a Zaorálek si povídají ve sněmovně

Obrázek v perexu – zdroj: Petr Horník, novinky cz