Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Ostravský problém – Martin Dědic a dění kolem něj. Seznamte se.

Kdo je  Martin Dědic? Prý je to lobbista a podnikatel, který je napojen na politické špičky na Ostravsku, a to zejména na ČSSD a ještě blíže určeno, na porubskou organizaci, ze které, mimochodem, povstalo několik politických es, jako na příklad ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, primátor Ostravy Petr Kajnar, předposlední primátor Ostravy Aleš Zedník a také hejtman kraje Moravskoslezského Miroslav Novák.

 

Martina Dědice nazývají ostravským Markem Dalíkem. Je to lobbista, osobní přítel a spoluhráč pro tenis hejtmana kraje Moravskoslezského Miroslava Nováka, jak se on sám kdysi vyjádřil pro MFDnes.

Dokud byl hejtman Miroslav Novák na kraji ještě náměstkem, Dědic ho prý doprovázel na řadu akcí, jak soukromých, tak veřejných. Bral prý peníze a prý jimi živil volební kampaně ČSSD, přičemž si prý ohlídal rozmístění svých figur na svých polích. A nyní je i prvním zadrženým u příležitosti vyšetřování korupčních kauz, jimiž ekonomicko-politicko-lobbisticky žije Ostrava.

Reklama

V úterý večer policie Martina Dědice vyslechla a ponechala ve vyšetřovací vazbě. Vlivného lobbistu a hybatele děním nejen kolem ČSSD viní z toho, že ovlivňoval korupční jednání, toky peněz z obecní pokladny a řídil přiřazování státních zakázek vybraným firmám a podnikatelům, kteří za tyto služby odváděli úplatky.

O jaké zakázky má jít?

Renovace a prodloužení nové ulice Porážková v centru Ostravy

Budování cyklostezek podél Ostravice

Přestavby kulturních domů Akord v Ostravě-Jihu a Poklad v Ostravě-Porubě

Budování pavilónů v městské nemocnici

Budování návštěvnického centra a Pavilonu evoluce v ostravské ZOO

Budování hřiště u ZŠ Kosmonautů v Zábřehu

Rekonstrukce budovy městské policie ve Slezské Ostravě

Výstavba komunitního centra v Hulvákách

Výstavba zastávky MHD Nová Karolina v centru Ostravy

Nákup autobusů v DP Ostrava

 

Díky ulici Porážková se do hledáčku PČR dostali bývalí radní města z ČSSD Jiří Srba a Aleš Boháč. Oba podezření z korupce odmítají, ale radními už nejsou, nahradili je jiní, mimo jiné na příklad Palyza z ČSSD v Ostravě-Porubě.

Kvůli nemocničnímu pavilonu a oprav domu Akord a Domu kultury Poklad se do okruhu podezřelých dostali další komunální politici: Radim Lauko a náměstkyně primátora Simona Piperková. I oni korupci odmítají. Lauka vystrnadil ze všech pozic Rykala, kdysi jeho přítel, nyní jeden z vůdčích tvůrců politiky ČSSD v Ostravě a blízkém okolí. Rykala pracuje v rodinném klanu, spolupracuje velmi úzce s Palyzou z porubské ČSSD. Palyza je jedničkou pro blížící se regionální volby do zastupitelstev. Simona Piperková je trojkou na kandidátce pro volby do zastupitelstev.

S nákupem autobusů jsou spojeni jak Martin Dědic, tak i bývalý radní města a současný předseda dozorčí rady Dopravního podniku Ostrava Aleš Boháč (ČSSD). Dědic se v minulém volebním období marně pokoušel dostat do řídících orgánů ostravského dopravního podniku. Neprošel, ani s intervencemi bývalého šéfa dozorčí rady a radního města, dnešního europoslanec za ČSSD Vojtěch Mynář. Dnes se Mynář ke svým intervencím nechce znát.

PČR bude mít jistě dost práce s rozkrýváním vazeb Martina Dědice na vlivné politiky ČSSD, neboť přes veškerá fakta oni rádi ztrácejí paměť. Hejtman Novák si také prý již nedokáže vzpomenout na časy, kdy ho Martin Dědic měl doprovázet na řadu akcí, je ochoten připustit jen ten tenis.

Co se týká údajného propojení Martina Dědice především na porubskou ČSSD, to nemusíme zdůrazňovat, protože mnoho krajských vlivných politiků z ČSSD vzešlo právě z této organizace. Na příklad i současný senátor Petr Guziana pochází z této organizace. I jemu jako z udělání Martin Dědic dělal asistenta.

Vlastně všichni tito jmenovaní, kteří věděli, věřili a respektovali, že Martin Dědic je klíčovou postavou pro jejich kariérní politický růst, a podle toho se chovali, mohli politicky vyrůst a také vyrostli. Začlenili se do organizované sítě, kterou prý řídil Martin Dědic. Díky existence této sítě Martin Dědic prý získával peníze a další ekonomicko-politický vliv a zároveň měl dotovat volební kampaně ČSSD pro své strategické figury.

Ať už je těch „prý“ hodně nebo méně, jisté je, že Martin Dědic a sféra jeho vlivu a působení je ostravským problémem mnoha posledních let. Bohužel jméno Martin Dědic se váže velmi úzce k ČSSD a nejvíce právě k porubské organizaci, jejíž jedničkou je Lumír Palyza, jednička pro volby do zastupitelstev.

Připomeňme si, že Lumír Palyza pracoval jako Zedníkův tajemník v čase, kdy Aleš Zedník působil jako primátor města Ostravy, než byl nahrazen Petrem Kajnarem. Petr Kajnar má být nahrazen právě Lumírem Palyzou. Jaký vliv, nebo lépe jakou roli má dění kolem Martina Dědice na tyhle hry „škatule, hejbejte se“ kolem křesla primátora, na to si počkejme trpělivě a bez zbytečných emocí.

Obrázek v perexu – popisek: Dva nejvlivnější politici v ostravské ČSSD, pocházející z porubské členské základny, jejich politická kariéra zatím není ohrožena, těší se významné podpoře svých stranických kolegů

Obrázek v perexu – zdroj: internet, obrázek, navádějící na stránky stalo-se.cz