Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Nové kolky se zeleným páskem trh s tvrdým alkoholem v ČR nespasí

Kolky se neosvědčily. Čím je nahradíme? Přece kolky!

 

Opatření Vlády ČR stran rozprášení lihových mafií světu signalizuje, že jdeme stejnou cestou, jen s novým kolkem a certifikátem, který další průšvihy pro příště jistí. PČR ohromnou dávkou soucitu s viníkem mnoha lidských tragédií opravdu ohromila. Máme ctít jeho touhu po větším množství peněz, které potřeboval, a s touhou po psychické pohodě, která se nakonec hodí všem. Psychická pohoda rodin, jichž se bezprostředně týká úmrtí 25 otrávených a několika oslepnuvších konzumentů metylem pančovaného alkoholu zůstala při řeči na počest hlavního viníka stranou.

Převrácení života celých rodin jen v TV okomentoval komentátor poznámkou, že rodiny postižení mohou žádat po státu náhrady. Mnohde proskočí i názory, že si ti pijani za své neštěstí mohou sami. Stát přece nemůže chránit každého důvěřivce, co si myslí, že v láhvi, opatřené kolkem jako obvykle, je alkohol jako obvykle. To říkají asi placení provokatéři, kteří nemají čas sledovat, jak se k české metylalkoholové kauze postavil okolní svět.

Reklama

Co si myslí o ČR okolní svět, potažmo i státy EU, o tom vypověděla skutečnost, kterou ne všichni pochopili. Mám na mysli embargo pro vývoz českého tvrdého alkoholu do států EU. Tím, že ČR vydala signál o veřejném ohrožení zdraví, nebo možná lépe životů, závadnou potravinou s dvoudenním zpožděním, vyděsila evropské sousedy natolik, že hrozilo vyhlášení embarga ze strany EU vůči ČR na dva měsíce nejméně.

Tomu promyšleně a takticky předešel ministr Heger vyhlášením embarga z české strany. Toto embargo může tedy odvolat někdo povolaný z ČR třeba hned. Pokud ovšem nemá obavy, že bude následovat vyhlášení embarga nejméně na dva měsíce ze strany států EU. Nové kolky nejsou to, co by mohlo být považováno za účinné opatření pro to, aby se podobná katastrofa s metylem pančovaným alkoholem na území ČR nestala.

Účinným opatřením by bylo zachytit všechny lihové mafie, působící na území ČR a znemožnění jejich činnosti. Přesvědčivý signál o podchycení mafie a její sítě včetně aktérů prozatím PČR do EU nevyslala. Také nebyl vyslán signál o znemožnění akce či jen omezení akčnosti a akčního okruhu této mafie. Opatření nahradit kolky jinými kolky nemůže být tedy onen signál, který očekávají konzumenti ve státech EU. Neměl by být ani uspokojivým signálem pro konzumenty alkoholu v ČR.

Co hůře? Takové opatření zřejmě neutěší ani české poctivé producenty tvrdého alkoholu s tradicí. Možná ochranou lihové mafie, dokonce i veřejnou žádostí PČR o shovívavost s hlavním viníkem a jeho rodinou, která si přeje získat moc a moc peněz a jinak být psychicky v pohodě, dává Vláda ČR signál směrem k EU i českým poctivým producentům tvrdého alkoholu s tradicí, který oni pochopí po svém, zařídí se podle toho a také se doberou mnoha a mnoha peněz a budou psychicky v pohodě. Jen daně z prodaného alkoholu poputují do jiné státní pokladny a v klauzuli „Made in …“ bude stát něco jiného, než na co jsme byli zvyklí. Mohl by takový krok manažerům producentů tvrdého alkoholu mít český člověk za zlé? A může takový nápad manažerům vyhnat z hlav nový kolek se zeleným páskem?

I tak se dělá vysoká politika. I tak se připravuje půda pro výběr daní do státní pokladny. Diskuzní příspěvky o nezodpovědné konzumaci alkoholu na adresu otrávených, mrtvých, či vyléčených, je hloupé, bez efektu a irelevantní k tomu, co se v metylalkoholové kauze stalo. Stejně tak je neúčinné a irelevantní nahradit kolek kolkem a tleskat si na tiskové konferenci. Je i naivní myslet si, že když stát neučiní účinné kroky, že je neučiní ani manažeři likérek, které jsou kauzou postiženy také. Bohužel v konečném důsledku doplatí občané ČR na metylalkoholovou kauzu opakovaně. Jen s tím rozdílem, že na to budou mít kolek, obohacený zeleným páskem.

Obrázek v perexu – popisek: Co kupují a pijí méně majetní.

Obrázek v perexu – autor: Jana Šimonová