Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Kdyby ČR byla Palermo, …

Kdyby ČR byla Palermo, probíhaly by kolem vyšetřování obchodů s fotovoltaikou události úplně jinak, než probíhají a nejspíše i budou probíhat v ČR.

 

Zatímco italská agentura ANSA hlásí, že italská policie zabavila podnikateli s větrnou energetikou a fotovoltaikou Vito Nicastrimu majetek za 1,3 miliardy eur, což je v Itálii považováno za suverénně rekordní objem majetku zabaveného jedné osobě, v ČR si přehazují horký brambor úřady, které podnikatelům s fotovoltaikou svými zákony a usneseními umožnili závratně zbohatnout. Zatímco jmenovaný italský podnikatel je rovnou nazván mafiánským, v ČR platí ochranná lhůta pro podobné podnikatele.

Zatímco mafiánský podnikatel 57 letý Nicastri, přezdívaný Pán větru, tak rázem přišel o 43 společností a firem a mnoho nemovitého i movitého majetku, rozesetého po území západní Sicílie, Lombardie, Lazie a Kalábrii a je držen v domácím vězení, v ČR předseda ČSSD svolává desetičlennou vyšetřovací komisi s posláním vyšetřit postup ministerstev a Energetického regulačního úřadu (ERÚ) kvůli možnému předraženému státnímu výkupu energií z obnovitelných zdrojů.

Kdyby v ČR bylo Palermo, postup by evidentně vzal rychlý spád a cílil by do černého. Časy, kdy ČSSD se snažila něco opsat od Italů, jsou už asi pryč. Každopádně to, co opsat měla, to evidentně neumí. Zatím co šéf Ředitelství protimafiánského vyšetřování (DIA) Arturo de Felice.argumentuje tím, že podnikání ve fotovoltaice a větrné energetice je příhodné pro praní špinavých peněz a velký zdroj příjmů pro mafii, v ČR plánuje Bohuslav Sobotka toto:

Reklama

Strana se bude snažit zařadit vytvoření komise na středeční schůzi Poslanecké sněmovny. Komise na vyšetřování všeho, co se následně nevyšetřilo, úspěšně zavedl Stanislav Gross. ČSSD jako by si dělala patent na tenhle nápad a pokračuje s ustanovováním komisí.

 „Komise by pak měla existovat (řekl „existovat“, ne pracovat) do konce letošního roku a na jeho konci (řekl „na jeho konci“, ne až na něco přijde) podat zprávu,“ řekl Sobotka, který zároveň slíbil, že pokud by se vytvoření komise sociálním demokratům nepovedlo letos, měla by vzniknout po volbách v roce 2014.

S postupem ČSSD souhlasí prý i opoziční komunisté. S takovými postupy zajisté souhlasí nejen komunisté, ale i bossové fotovoltaiky v ČR. Předseda KSČM Vojtěch Filip sdělil Mediafaxu postřeh, že pokusem hodit vše na předsedkyni ERÚ (Alenu Vitáskovou) jako by se snad někdo snažil vyšetřování politicky ovlivnit. On sám by prý raději zacílil na výpočtové tabulky na cenu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Z uvedeného jako by se zdálo, že se jedná o ovlivňování vyšetření kauzy nejen politicky, ale rovnou napříč politickým spektrem. Napříč politickým spektrem se přidělují funkce, role, podíl, prebendy, dotace, … všechno a přitom vždy něco za něco. Je to holt taková politická aliance s příliš složitými vazbami.

Jednoduše narýsováno, vařila myšička kašičku a tomu dala amnestii, tomu dala čas, tomu umožnila odklonit ohromné jmění a tomu dala rovnou dotace na podnikání různého druhu. Pusťte na tu myš kocoura, ať s ní udělá rázný konec. Nyní je právě důležitý čas, který budou potřebovat případné komise a také skuteční fotovoltaičtí bossové. Možná jak komise, tak bossové vysledují a společně splní stejný cíl – mlžení a zametání. A to jen a jen proto, že ČR je ČR a žádné Palermo. Proto také někteří velepodnikatelé s fotovoltaikou jsou v Itálii mafiáni, ale v ČR nikoli, nejsou. A Vláda, Bůh a komise možná dá, že ani nebudou.

Obrázek perex – popisek: panely fotovoltaické elektrárny

Obrázek perex – zdroj: ekobydleni.eu