Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Kdo platí účet za karlovarskou losovačku?

Karlovarská losovačka je díky internetu a serveru Youtube.com už profláknuté video o tom, jak se v roce 2005 v Karlových Varech vylosoval vítěz tendru na stavbu sportovní haly. Nejvyšší správní soud nyní toto losování ohodnotil jako netransparentní a posvětil ocenění půlmilionovou pokutou, uloženou v roce 2007 antimonopolním úřadem. Dobře jim tak, řekne si divák. Ale měl by si položit otázku, kdo profituje a kdo účet platí.

 

Aktéři na první pohled jasně zmanipulovaného losování jsou natočeni na video a za vlídných úsměvů paní notářky páchají trestný čin. Za takovou pěknou službu zřejmě dostanou honorář, přinejmenším plat státního zaměstnance, nicméně lze se domnívat, že další honorář na sebe nedá čekat. Paní notářka požívá kreditu své profese a s klidem v duši a úsměvem ve tváři dohlíží, aby se konalo, jak se koná. Za svoji práci je honorována, věřme, že ke své spokojenosti. Na videu nejsou k vidění tváře těch, co budou platit. Pokuta městu se totiž platí de facto z daní občanů, tedy i z daní bezejmenných firem, právnických a fyzických osob, zaměstnanců státních i soukromých firem, kteří tomuto jednání nemohli zabránit. Přesto budou postiženi tím, že se podílejí na platbě pokuty.

Podle mne tento postup správný není. Pokutu by měli platit ti lidé, kteří z titulu své funkce nekonali, eventuálně konali nezodpovědně a trestuhodně plýtvali penězi daňového poplatníka, přihlíželi a nezabránili jednání, jehož následkem později tato pokuta byla. Jak dlouho ještě budeme zachovávat postup boje proti korupci takový, že prokáže-li se delikt, pak na něj doplatí občané, kteří se neúčastnili nejen aktivně, ale ani jako diváci, jedině snad jako rukojmí, nebo měkčeji vyjádřeno jako daňoví poplatníci, kteří dodali peníze na realizaci zakázky, aniž by mohli ovlivnit zadání a realizaci zakázky? Dokud bude trest za korupci transponován takto elegantně od pachatele k daňovému poplatníkovi, pachatel nemá důvod nepokusit se příště o korupční jednání znovu.

Reklama

Na první pohled podezřelé losování organizoval Jiří Pilský a jeho firma Stormen. Jiří Pilský patří do patnáctičlenné skupiny obviněných, které detektivové protikorupční jednotky pozatýkali na začátku prosince. Právě on se rozhodl zahrát si další hru, tentokrát o nižší trest, a tak hned druhý den po zatčení, tedy 4. prosince, poskytl vyšetřovatelům obsáhlou výpověď, v níž mimo jiné uvedl, že  90 % všech zužovacích řízení v Česku bylo připraveno tak, aby vyhrála předem vybraná společnost“.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/akter-karlovarske-losovacky-promluvil-o-spiknuti-chce-nizsi-trest-1p3-/zpravy-domov.aspx?c=A130304_204655_ln_domov_pef

Od úniku videa uplynul čas, během něhož kriminalisté zabavili čtyři losovací zařízení a rozkryli, jak tato zařízení fungovala. Dále popsali, techniku manipulace výběrových řízení a dokázali, že manipulaci se týmu podvodníků podařilo dotáhnout do konce ve třech případech s úhrnnou škodou asi 33 mil. Kč.

Popsané skutky kriminalisté kvalifikovali jako trestné činy sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, poškození finančních zájmů Evropské unie a dotační podvody, a to dílem dokonaných a dílem ve stádiu pokusu.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej uvedl již dříve, že závěrečnou akcí zmíněného „vychytaného“ losovacího programu byl proces automatického odstranění dat po skončení „losování“. Bohužel zatím zřejmě závěrečnou akcí bude „rozpuštění“ vzniklé škody mezi daňové poplatníky, přičemž škoda bude navýšena za odchov a výchovu pochytaných a usvědčených pachatelů ve věznicích. Aby jim tam bylo lépe, dostávali chutnou stravu a zažili dost zábavy, ba aby ani netrpěli odloučením od rodin a nedostatkem balíků z domova, o to se zasazuje jejich předvoj MUDr. Rath sérií podnětů a návrhů k novému zákonu péče o vězně.

Škoda jen, že odboráři mlčeli k losovačkám podobných typů. Hypotetické a ještě větší překvapení by mohlo nastat, až se odboráři sešikují za vůdcem Rathem a začnou hájit práva vězňů, samozřejmě těch prominentních. Je jich čím dále tím více, jak se zdá. A množí se tak rychle, že na ně nebude prezident stíhat vypisovat amnestie. Plátce jejich akcí i odměny za ně, ať jsou již jakékoliv, známe – jsou to daňoví poplatníci. Teď zbývá jen zajistit, aby se měli dobře jak na svobodě, tak za mřížemi, a také, aby si neoprávněně získaného majetku užili ve zdraví oni i jejich příbuzní, ti blízcí i ti vzdálenější.

Odkaz na karlovarskou losovačku: http://www.youtube.com/watch?v=f0-SY70ZR08