Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Je Rathova kauza součástí předvolebního boje?

Rath sám vydal prohlášení, podle něhož je další vlna vyšetřování a obvinění firem včetně Metrostavu motivována volbami a stává se tak včetně i jeho osoby součástí předvolebního boje. Rathova strategie v obhajobě svést svoji kauzu na předvolební boj, který má očernit ČSSD v očích potenciálních voličů, je však naivní a zcela scestná.

 

Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničí a lídr kandidátky ČSSD za kraj Moravskoslezský toto prohlášení považuje za zbytečně vyspekulovanou obrannou strategii. Obdobně i stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier Rathovu taktiku vnímá pouze jako soukromou obhajobu, nesouvisející se samotnou ČSSD, ani s jejím bojem o voliče.

Tyto názory potvrzuje i chování užšího vedení ČSSD, kdy prvotním postojem bylo okamžité odtažení se od osobnosti zatčeného Ratha. ČSSD se od incidentu s krabicí od vína plnou peněz od Ratha distancovala, alespoň pro veřejnost.

Proto současné dění kolem vyšetřování a zatýkání sítě mafie, do níž je evidentně Rath zapleten, buď nemůže mít vliv na předvolební boj ČSSD a zároveň ani na předvolební dění jako takové, nebo naopak má vliv na restrukturalizování sil mafie, jejíž chapadla sahají do vysoké politiky ČR. Kdyby tomu mělo být tak, pak Rath svými prohlášeními zbytečně poukazuje směrem, kterým měl naopak zarytě mlčet.

Reklama

Zatčení samotného Ratha a jeho další obvinění tedy v žádném případě nejsou pokusy o poškození ČSSD v předvolebním boji. Možná ale současný předvolební boj rozhodne o tom, zda Rathova kauza zůstane pouze Rathova, nebo se nafoukne do širšího rozměru a začne se trhat síť, jejímž jedním malým uzlem je i Rath. Další důležité uzly tak významné sítě, které pracovala po minulá volební období, samozřejmě nemohou tvořit pouze lidé, spjatí s opoziční stranou. To by síť nebyla tak úspěšná, jak byla.

Svou konstrukcí obhajoby, kdy strhává pozornost pouze na ČSSD, tedy tuto stranu chce poškodit samotný Rath, nikoli vyšetřovatelé. Stejně scestná je i myšlenka, že by jakákoliv politická strana ovládala ekonomicko-lobbistickou skupinu. Je to naopak. Právě takové zájmové skupiny prostřednictvím svých lidí ovládají politické strany a jejich politiku.

Proto rozplétání sítě, do níž je zapleten Rath nemůže být pokus poškodit jakoukoliv politickou stranu, ale je to pokus zpřetrhat mafiánskou síť, ve které samozřejmě uvíznou i vysocí politici, ale hlavně lobbisté a podnikatelé, předsedové správních rad, ředitelé, manažeři.

Rathova kauza tedy není součástí předvolebního boje, pouze je součástí dlouhá léta uplatňované mafiánské politiky, díky níž odtékaly státní peníze do daňových rájů netransparentními mechanismy na nečitelná konta.

Rath sám chtěl být součástí předvolebního boje, ale to už není a nejspíše hned tak nebude. Kvůli takovému rozčarování ale zbytečně klame prohlášeními o předvolebním boji prostřednictvím své kauzy. Nakonec i tato takzvaná jeho kauza nejspíše brzy nebude jeho, pouze on bude ten, přes koho se začala celá kauza prolamovat.

Obrázek v perexu – popisek: Dialog mezi velmi vlivnými přáteli z ČSSD Davida Ratha a Lubomíra Zaorálka

Obrázek v perexu – zdroj: Petr Horník, novinky.cz