Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Jak prezidentská amnestie 2013 ovlivnila kauzu Trend a Mercia

Když konečně Krajský soud za vytulenování fondů Trend a Mercia uznal vinnými deset z jedenácti bývalých manažerů, jednoho zprostil obžaloby, šest z nich hradecký soud poslal za mříže, kde měli strávit od tří do sedmi let a další čtyři obžalovaní dostali podmíněné tresty, zdálo se, že se poškození klienti dočkají alespoň morálního zadostiučinění. Všechno je ale jinak. Stačila na to prezidentská amnestie.

 

Fond Trend založili v roce 1991 hudebníci Michal Kocáb a Martin Kratochvíl. Oba později vystupovali jako svědci, Michal Kocáb jako významný politik a oba se věnovali mnoho dalších let spokojenému životu, naplněnému svými koníčky, s ekonomickým zajištěním, o jakém si mnohým jiným umělcům ani nezdálo, natožpak aby se zdálo těm, co se na jejich blahobyt naivně složili.

Trestní oznámen na ně podal Miroslav Hálek. To však bylo odloženo v roce 2005. Tím pro ně skončily jakékoliv trable. Hálek, to je ten, který byl podle obžaloby údajnou hlavou celé skupiny, později strávil ve vyšetřovací vazbě dva roky a v roce 2012 poprvé od soudu neodešel s nejvyšším trestem. Kdo tedy v kauze Trend a Mercia může být ten nejdůležitější?

Oba zakládající manažeři a hudebníci ovládali a kontrolovali Trend a Mercia soplu s Hálkem již v polovině 90. let. Žaloba je vinila, že pletichami a podvodným jednáním vyvedli akcie nejcennějších firem. Jedním ze známějších pojmů je pražský obchodní dům Kotva. Akcie zajímavých firem skončily na účtech jiných společností. Majetek fondu měli nepoctivě krátit na příklad placením kupní ceny za akcie ve splátkách po dobu až 30 let a také uplatňováním vysokých smluvních pokut.

Reklama

Na scénu nastoupila i metoda falešných pohledávek. Začátkem roku 2000 kvůli uplatnění falešných pohledávek poslal hradecký krajský soud Trend do konkurzu. I tato metoda je známá na příklad z kauzy Union banka, kde navíc došlo ke kombinaci náhlého a poněkud utajeného přeregistrování sídla banky. V případě Trendu byl ale takto zcizen majetek ve výši asi miliardy korun dohledán a navrácen do fondu Mercia. Kde se ty peníze našly? Připomeňme si – v Lichtenštejnsku přece.

Nyní mluvíme o průtazích v soudním řízení kauz, i této. Hlavní líčení s jedenáctkou bývalých manažerů investičních fondů Trend a Mercia začalo v prvním měsíci roku 2006 a táhlo se tehdy neskutečných 32 měsíců, čímž se zapsalo jako nejdéle trvající proces v historii královéhradeckého soudu. Trestní spis měl přes 20 000 stran. Rozsudek četl přes tři a půl hodiny předseda senátu, kterým byl Luboš Sovák.

Samozřejmě následovalo odvolání odsouzených a další průtahy na prvním místě s odvoláním k vrchnímu soudu, který přirozeně nařídil nové projednání kauzy u hradeckého krajského soudu.

Trend měl v 90. letech přes sto tisíc drobných akcionářů, těm měli Hálek a spol. způsobit škodu 1,3 miliardy korun. O prázdninách roku 2009 psala média v souvislosti s touto kauzou o ostudě české justice, ale i o naději pro poškozené a pro víru ve spravedlnost, neboť Krajský soud plánoval případ znovu projednávat na přelomu září a října. Šlo o zrušení rozsudků z roku 2008 nad Miroslavem Hálkem a další pěticí obžalovaných.

Nejvyšší trest uložil soud Miroslavu Hálkovi, který je označován za hlavu skupiny. Odsouzení také měli fondům zaplatit náhradu škody ve výši několika stovek milionů. Soud jim rovněž zakázal působení ve vedení obchodních společností na dobu tří až deseti let.

Vyšetřování zřejmě nejrozsáhlejšího případu tunelování v Česku provázely komplikace, například bývalý vyšetřovatel Blahoslav Kavka se roku 2000 z dosud neznámých příčin zastřelil. Bývalý hradecký žalobce Vladislav Kusala, který na případ dohlížel, ve stejném roce na funkci rezignoval. Případ byl pak převeden nejprve z východních Čech do jižních, v roce 2002 se ho ujal republikový úřad vyšetřování v Praze.

Bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska se domnívá, že vytunelované miliony z fondu TREND skončily v Nadaci Michaela Kocába, v jejíž správní radě mimo jiné od roku 2002 pracoval i Jiří Pehe. Podle Václava Lásky Nadace Michaela Kocába spravuje 29 mil. Kč, pocházejících z trestné činnosti kolem fondu Trend (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Pehe)

Dne 8.10. 2012 Krajský soud v Hradci Králové v vynesl nový rozsudek v kauze vytunelovaných fondů Trend a Mercia s údajnou škodou 1,4 mld. Kč a odsouzeným uložil tresty dohromady 10 let vězení. Škoda je definována jako údajná, což jak se ukázalo v tyto dny díky amnestii, osvobozující všechny manažery a strůjce pletich kolem fondů trend a Mercia, je jasným signálem pro ty, co do fondů peníze vložili, že je už nikdy neuvidí, neboť nemohou nárokovat škodu, kterou nelze definovat, nota bene v případě, že Klausova amnestie osvobozené očistila do té míry, že se na ně má nahlížet jako na netrestané.

I tak šlo o směšně nízké tresty za organizovaný zločin, na jehož konci stojí tak velká škoda. Miroslav Hálek a Libor Páv dostali dva roky, Jan Cholasta a Luděk Špryňař byli odesláni za mříže shodně na tři roky, všichni čtyři s dozorem. Zároveň dostali zákaz činnosti na pěl let a musejí uhradit způsobenou škodu ve výši přes 700 milionů. Rozsudek nebyl pravomocný, neboť obžalovaní se buď odvolali, nebo si ponechali lhůty na odvolání. Lhůtu pro podání odvolání si ponechala i státní zástupkyně Soňa Bělohlávková. (volně citováno z http://www.mediafax.cz/krimi/4104115-Hradecky-soud-ulozil-v-kauze-vytunelovanych-fondu-Trend-a-Mercia-celkem-10-let-vezeni)

Stojí za povšimnutí, že Miroslav Hálek, který je hlavním obžalovaným v kauze tunelování investičních fondů Trend a Mercia, stále tvrdí, že je nevinný a že on sám byl v orgánech až půl roku poté, co jiná osoba nevýhodnou smlouvu uzavřela. I on sám uznává, že smlouva byla podezřele nevýhodná, a snaží se pořídit si alespoň časové alibi.

I média pomlčela o významné figuře, která v kauze Trend a Mercia hraje velkou roli, možná tu nejvyšší. Jde o Miroslava Vlastníka, jednoho z obžalovaných ex-manažerů vytunelovaného fondu Trend. Je to člověk, který stál u první nekalé transakce, která skutečně mohla znamenat předěl mezi upřímným Kocábovým údivem, později zřejmě otupeným takzvaným držhubným, a následným chováním se fondu vůči svým akcionářům.

Vydržel celých 8 let, tedy od začátku vyšetřování, zůstat stranou všeho a skrývat se v zahraničí. Dne 17.12.2012 se však vrátil do republiky a nechal se zatknout na pražském letišti. Tím zajistil beztrestnost, protože se na něj tím pádem vztahuje prezidentská amnestie. Amnestie by se na něj v případě setrvání na útěku nevztahovala.

Vlídnější myšlenkou je, že dostal echo od svých kolegů a spoluobžalovaných. V opravdu horším případě by snad mohl dostat echo od těch, co prezidentskou amnestii připravili. No jo – ale kdo by pak dal echo jeho komplicům, když prezidentská amnestie byla překvapením, o kterém neměl nikdo vědět?

Je mi ctí zde na Respektu uvést zdroj mnoha zajímavých informací nejen k osobě Miroslava Vlastníka, ale i k transakcím, díky kterým se kauza Trend a Mercia stala pojmem: http://janmachacek.webgarden.cz/respekt/prvni-velke-ryby-za-mrizemi-2.html

Prezidentská amnestie se takto stává amnestií, která ačkoliv chtěla smazat všechnu špínu, s pojmem Trend a Mercia spojenou, naopak se od této špíny umazala, hlavně díky neuvěřitelné náhodě návratu hlavního viníka a hlavy kauzy Miroslava Vlastníka tak, aby neutrpěl vězeňskými útrapami a zároveň aby se ho dotkly požitky z udělené prezidentské amnestie.

Obrázek v perexu – zdroj: ceskatelevize.cz