Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Důsledky nebezpečné politiky pod značkou TOP09

Údajná korupce na Drábkově ministerstvu souvisí se společnou firmou i podnikatelským záměrem dua Šiška-Drábek. Zatím padl jen Šiška. Jak to může pokračovat? Má mateřská politická strana aktérů TOP09 důvod pokračování vyšetřování kauzy bránit a aktéry hájit krasomluvou o jejich píli, odbornosti a nenahraditelnosti?

 

Ministr Drábek vysílá signály, že nechápe, co může PČR mít na jeho náměstka Šišku, ale pro jistotu ho nahradil Kadlecem. Sám se zatím drží ministerské funkce a doufá, že vina se neprokáže ani Šiškovi, natožpak jemu. V doufání ho velmi silně podporují spolustraníci TOP09 a kolegové ve Vládě ČR. Vzhledem k tomu, že sKarta nijak neutiskuje provozovatele herních automatů, ministr financí nic nemá proti kšeftu pro firmu, kterou duo Drábek-Šiška založili a pro niž vypsali státní zakázku. Ministr Drábek ale tvrdí, že netuší, co by PČR na jeho exnáměstka Šišku mohla mít.

O co by tak asi mohlo jít? Budeme hádat s panem Drábkem? Nebo on to tuší a my se jen domníváme? V minulém svém článku jsem uvedla, že duo Drábek-Šiška spolu podnikali ve firmě iDTAX. Tuto firmu založili, než vstoupili na ministerstvo. Tato firma se specializuje na elektronické účtenky. O ty právě běží. Drábkovo ministerstvo již delší dobu usilovně pracuje na projektu platebních karet pro sociálně slabé občany.

Reklama

Povinně je budou muset používat hendikepovaní, příjemci sociálních dávek, důchodci i nezaměstnaní. Tedy v podstatě ti nejslabší, kteří kvůli nákladům odolali nabídkám bankovních domů a nezřídili si žádný výhodný osobní účet. Právě pro ně i přes jejich odpor a přes nepraktičnost už na první pohled mají být tyto elektronické účtenky nutností.

Nepraktičnost pro klienty stojí na jedné straně, na druhé zase stojí fakt, že projekt je připraven tak, aby pro něj vyhovovala jediná firma, a to iDTAX Česká republika, s.r.o. Respektive projekt je připraven tak, aby vyhovoval firmě iDTAX Česká republika, s.r.o. Pan Schwarzenberg i pan Kalousek pánům Šiškovi i Drábkovi věří. Aby také ne. Vždyť Drábkův exnáměstek Šiška je sponzorem TOP09, je uveden u sponzorského daru pro tuto politickou stranu ve výši 400 000 Kč.

Samotné pojetí elektronické účtenky ale hraničí se svobodou osobnosti. Myšlenka elektronické účtenky totiž tkví v tom, že příjemce dávek bude platit kartou a z každé takové platby se zachová záznam na kartě, čili i v elektronické účtence. Speciální software pak totiž prověří, co dotyčný kartou nakupoval a co za to zaplatil.  Někdo tedy bude mít k dispozici cenné údaje o tom, kde a za co lidé utrácejí, za jaké potraviny, za jaké drogistické zboží a podobně. Tyto údaje jsou cenné a firmy za takový průzkum vydávají nemalé peníze. Duo Drábek-Šiška vědí, kde se dá vydělat.

Zdůvodnění existence takového elektronického Velkého Bratra praví, že jde o boj proti utrácení za alkohol a cigarety. Drogově závislí i závislí na hracích automatech se ale musejí léčit, jinak si drogy i zábavu na automatech opatří stůj co stůj, třeba okradením důchodců, nesoucích si od přepážky svoje důchody. Drogová závislost, ani závislost na herních automatech elektronická účtenka neodstraní a škodlivé důsledky těchto závislostí pro celou společnost také ne. Co se týče utrácení sociálních dávek na automatech, tak tomu nezabrání elektronická účtenka, ale tvrdé omezení herních automatů, na příklad na maďarský způsob. To ovšem nedovolí ministr Kalousek. Duo Drábek-Kalousek spolupracují tak, aby si nelezli do zelí a aby každý pásl svoje kšefty na svém písečku.

Ministr financí tedy ani neomezí hrací automaty, ani na ně nevysolí daň na maďarský způsob. Tím je zachová pro ty, co na nich rejžují, a pro ty, co si na nich ničí život a ekonomiku svých rodin. Ministr práce a sociálních věcí dovolí, ba dokonce vyprojektuje elektronické účtenky, které omezí sociálně slabé a pomohou jim od pár drobných v zájmu bank. Navíc se vlastně jedná o superkšeft ze státních peněz pro firmu, založenou duem Drábek-Šiška těsně před vstupem na ministerstvo, odkud oba chtějí tok státních financí do svých koryt řídit.

Aby vše nebylo tak průhledné, vazby na firmy se zastřely takto: Drábek spolu s Michaelou Janákovou firmou CONE ADVISE v květnu 2009 založil firmu. Tuto firmu vlastní Drábkův náměstek Vladimír Šiška. Drábek, jakož i Janáková drželi ve firmě iDTAX po 24%, zbytek, tedy rozhodujících 52% vlastnila Šiškova firma. Drábek z firmy odešel v listopadu 2009 a jeho podíl získala náměstkova firma CONE ADVISE. Firma spolu s Janákovou prodala svůj podíl v iDTAX v lednu strojírenskému gigantu Vítkovice a.s. Vítkovice je akciová společnost, jejíž akcie vlastní doručitel.

Na serveru justice.cz lze zjistit řadu firem, v nichž se exnáměstek Šiška angažoval. Seznam čítá 46 platných i neplatných subjektů podle angažmá. Vážně stojí za zamyšlení i to, zda to je ta správná kvalifikace na tak vysoký politický post, respektive otázka zní, co od takového podnikatele může občan očekávat v roli vysokého státního úředníka. Šiškův sponzorský dar zalepil oči jeho stranickým kolegům?

Určitě byli v obraze a věděli, že na serveru Justice.cz najdou 46 angažmá Vladimíra Šišky v různých firmách a že to samo hovoří spíše proti vstupu do vysoké politiky. Ovšem onen sponzorský dar, možná více nezjištěných podobných darů, rozhodlo. Škoda jen, že občan nemá šanci být u informací a volit i odvolávat své zástupce skutečně a na základě jasných pravidel. To by ministerstvo práce a sociálních věcí pracovala zcela jinak – pro občany, ne proti nim. Jak vůbec pracují politici TOP09 pro občany? Co jim přinášejí, respektive odnášejí?

Politici TOP09, kteří se těší největší moci, jako jsou i ministři Drábek a Kalousek, fakticky ovládají provoz herních automatů a obchod s bílým masem, totiž pracovní sílou, která se na trhu nabízí od platby 0,- Kč na hodinu po částky určené zprostředkovatelskými firmami. Ministerstvo práce a sociálních věcí pak prostřednictvím sKarty může obchodovat s lidskou bídou a utrpením a navíc obchodovat s cennými daty o obchodu základních potravin a prostředků, nutných k dennímu životu mas. Z takového úhlu pohledu vypadá vzájemná podpora ministrů Kalouska a Drábka, dále pak přenášená na další aktéry z jejich týmů pro svobodný život občanů v ČR nebezpečně. Zastavit tohle znamená dotáhnout do konečného řešení zakázky, sbíhající se k těmto politikům, zdá se, přímo pod záštitou TOP09.

Náhoda tomu asi chtěla, že nikoli odboráři s vuvuzelami, či ombudsman se zdviženým ukazováčkem, ale firmy, jimž bylo ublíženo zmanipulováním státní zakázky, narušily pohodu, klid, hvězdnou dráhu a neohroženost politiků, neštítících se přímo z ministerstva práce a sociálních věcí kriminalizovat lidskou chudobu a do chudoby řídit životní dráhy dalších lidí, na státní politice závislých už tím, že v ČR žijí, vychovávají děti, pracují, odvádějí daně, nakupují, stárnou, aniž by vlastnili odněkud se zjevivší miliardy na zahraničních kontech.

Na otázku, jak zodpovědně budou stát po boku Šiškovy kliky politici TOP09, byly vyslány první signály. Pevně a spolehlivě! Pro budoucí voliče je vhodné nepřehlédnout, že i ODS zachovává velkou míru loajality. ČSSD vyslala neobratného Sobotku kalit vodu hned. Neobratnost je neobratnost, ale postoj je jasný a odvaha nabít si nos v počátku řešení kauzy, kdy se ještě neví, kam to vše povede a jaký koberec se použije na zametení špíny, pomáhají ČSSD sbírat body do voleb, ať se to oponentům líbí, nebo ne.

Díky mnoha kauzám, ale samozřejmě i této budou rychlokvašené politické strany a narychlo vyprojektovaná hnutí před volbami občany pozorovány přes prsty. O to více, oč usilovněji mlčí k zbídačování obyvatelstva a likvidaci trhu práce těmi, co měli naopak hendikepované a sociálně slabé chránit a pomáhat jim širším trhem práce k jejich, třeba jen malým, ale pravidelným výdělkům a sociálním jistotám. Politika TOP09 je tedy i varováním občanů před nově vzniklými politickými stranami bez historie.

Každá mince má dvě strany, nové může být lepší, nebo horší. Nicméně obavy z nového jsou takovou politikou skvěle živeny přednostně. Pak jako jediné východisko se stává návrat ke starému známému, v dané situaci třeba i menšímu zlu. Nakonec, je-li politika špína, jak se říká, pak menší špína je lepší než větší špína. A politika TOP09 se díky mnoha kauzám, třeba i CASA, ať vše neleží na Drábkovi či Kalouskovi, jednoznačně jeví jako špína větší.