Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Bazaly centrem byznysu … nejen byznysu

Fotbal je byznysem, ať jde o mezinárodní úroveň nebo jen vesnický klub. Proto není divu, že obchody s Bazalami v Ostravě byly ostře sledované a výsledek, ať by byl jakýkoliv, musel nutně najít své příznivce i své odpůrce. Ostatně pojem Bazaly je synonymem pro FC Baník Ostrava. A ten má také zarputilé fanoušky i stejně zarputilé odpůrce.

 

Bazaly je oficiální název fotbalového stadionu, na kterém hraje svá domácí utkání ostravský Baník. První fotbalový zápas se na něm odehrál 19. 4. 1959. O dalším využití k prvoligovým fotbalovým zápasům rozhoduje provedení či neprovedení úspěšné a finančně náročné rekonstrukce. Stadion je situován v městském obvodu Slezská Ostrava a stejně jako radniční věž je významnou stavební dominantou města. Je tedy nejen významným sportovním symbolem Ostravy, ale i strategickým územím, rozprostírajícím se nad středem města, nad Novou radnicí.

Nejvýznamnějšími sportovními symboly Ostravy jsou FC Baník Ostrava plus Bazaly a Zlatá tretra plus Vítkovický stadion. Stejně jako Zlatá tretra si prožila dobu nezájmu a obrození, i FC Baník a Bazaly si užívají zájmu i nezájmu a znovu zájmu veřejnosti. Sport je byznys a fotbal možná superbyznys. Jen jej dokázat pevně uchopit a nenechat si vyrazit z ruky. Bohužel Bazaly se stávají těžko uchopitelné kvůli problémům s propadem kusu hřiště po povodních, kvůli uděleným výjimkám, které nemají dlouhého trvání a kvůli jejichž ukončení nelze hostit důležité zápasy. Dalším problémem jsou již provedené rekonstrukce a další neprovedené plánované rekonstrukce.

Reklama

Město Ostrava při dramatickém hlasování schválilo koupi areálu Bazaly za 114 milionů korun. Kde na to město vezme finance, když městská kasa byla nepříjemně postižena ztrátou 160 milionů ročně kvůli novému rozpočtovému určení daní? Celá transakce bude financována z přebytku hospodaření z minulého roku, který činí necelých 400 milionů korun. Co se týká nového rozpočtového určení daní, tomu se rozpočet města přizpůsobil.

Odpůrci nákupu argumentují tím, že město mělo investovat do jiných oblastí, vynaložit peníze na jiné účely.  Je nákup pozemků na Bazalech účelný? Je to výhledově dobrá investice? Určitě je to strategická investice, a to posuzováno z více úhlů pohledu. Jednak v případě insolvence klubu Baník Ostrava by hrozilo, že by se pozemky na Bazalech staly součástí konkurzní podstaty a jako takové se staly spekulativním zájmem cizího subjektu. Jedná se o strategické pozemky na strategickém místě, téměř v centru města a na vyvýšeném místě nad městem, proto by se nynější nezájem o Bazaly mohl městu později velmi vymstít.

Pokud tyto pozemky zůstanou pod kontrolou města, je možné je využít k rekonstrukci stadionu, ale i pro případnou změnu územního plánu a pak k jiným účelům.  O tom, že se FC Baník přestěhuje do jiné městské části na jiné hřiště, nebo že se pro něj vybuduje nové hřiště, o tom se mluví delší dobu, proto i osud území pod Bazalami je otevřen. Je ale nanejvýš žádoucí, aby řízení tohoto osudu zůstalo v kompetenci města Ostravy.

S nákupem pozemků přijdou i povinnosti a výdaje na péči o ně. To je samozřejmé a městská pokladna s tím bude muset počítat. Strategií radních by samozřejmě mělo být udržet významné pozemky a objekty města v majetku města. Komu z Ostravanů by se líbilo, kdyby se rozebrala Ostrava po částech do správy neznámých majitelů a to pak nechali jednotlivé objekty chátrat, nebo si je přetvořili k obrazu svému a bez zvažování územní celistvosti města a potřeb občanů?

Občané mohou po svých radních, starostech a primátorovi požadovat, aby hájili jejich zájmy, nedovolili budování skládek, bojovali za rozšíření zelně a podobně, ale po neznámých majitelích pozemků nemohou požadovat nic a museli by přijmout to, co by si majitel na pozemku stavěl nebo skladoval. To je třeba si uvědomit v prvé řadě.  Na tom je pak možné stavět, až zase nějaká občanská sdružení začnou shánět podpisy pod petice, aby se na Bazalech sportovalo, nebo aby se tam stavěly domy, případně sázely stromy.

Na příklad petice za krásnější Módní dům Ostravica-Textilia, nebo za čistější a voňavější areál společnosti Ostramo netřeba komponovat. Město tyto lokality a objekty nevlastní, a tudíž s nimi pro Ostravany nic nemůže dělat. Bazaly, to bude jiný případ. To je území, které Ostravanům zůstalo, sice s mnoha problémy, ale jakožto strategicky položené a stále s historií, na kterou lze navázat.

Otázkou, která nyní bude aktuální, je, co s Bazalami bude dále. V prvé řadě je nutné vzít na vědomí, že finanční transakce za nákup Bazalů bude vyrovnána během dvou až tří měsíců, pak teprve budou Bazaly patřit městu, ovšem husímu o 114 milionů.

Další, co je nutné vzít v úvahu, je blížící se konec volebního období a zároveň další běžící akce, na které je vázán městský rozpočet. Je tedy pravděpodobné, že odpověď na to, co bude s Bazalami dále, dá až nové vedení a představenstvo města Ostravy, sestavené pro další volební období. Je na občanech, koho si zvolí, je na občanech, aby se ptali, co s bazalami zamýšlí ti, kdo si přijdou pro jejich voličské hlasy. S ohledem na omezení městské pokladny pak bude na občanech, zda budou volit podporování z městské pokladny ve prospěch MHD, budování dětských hřišť a cyklostezek městem, podporu mateřským školám, či investice do sportovního zázemí na Bazalech.

Co v těchto dnech určitě na místě není, to jsou štvavé útoky proti stávajícímu primátorovi města Ostravy a jeho náměstkům za to, že Bazaly město koupilo. Jednak jde o pozemky na strategickém území. Jednak Ostrava je významné regionální město a centrum sportu, a tedy by bylo škoda tuhle parketu pustit. Jednak Ostrava, Baník a Bazaly jsou historickým vývojem spojeny, a proto by nebylo účelné tento kus historie utnout, navíc v době, kdy sport se stává čím dále tím výnosnějším byznysem. V následujících letech se rozhodne, zda Bazaly projdou rekonstrukcí, nebo areál bude využit jinak. V ČR je více než polovina stadionů prvoligových fotbalových stadionů ve vlastnictví jednotlivých měst.

U dalšího rozhodování, co s Bazalami bude, budou s největší pravděpodobností jiní lidé, než ti, kteří nákup pozemků odsouhlasili. O velmi dobrém rozhodnutí pozemky koupit do majetku města není pochyb. O dalším osudu pozemků pod Bazalami rozhodnou voliči svou volbou nového představenstva města i s primátorem. Bazaly zůstávají městu a jejich osud a využití mohou Ostravané ovlivňovat, na rozdíl na příklad od smrdutých ostravských lagun, nebo karcinogenů v ovzduší, které přivanou větry z Polska či odjinud.

Obrázek v perexu – popisek: Bazaly

Obrázek v perexu – zdroj: David Procházka, aktualne.cz