Reklama
 
Blog | Jana Šimonová

Akciové trhy II – Hra ping-pong

Má-li akciový trh žít, musí se akcie prodávat a kupovat. Tento stav musí někdo udržovat, jinak řečeno musí se eliminovat patové stavy, kdy se chce prodávat a zároveň nechce kupovat, eventuálně se chce kupovat a zároveň nechce prodávat. Neexistence žádného obchodníka, který by chtěl zaujmout protipozici, by totiž znamenalo, že si nikdo na burze nepingne a dotaženo ad absurdum by to znamenalo přidušení superbusinessu, kterým akciová burza bez diskuzí a pochyb je.

 

Takovým stavům, jež bych nazvala patovými, se dá zabránit tvorbou cen na hladině, kterou respektují obě strany, tedy ta prodávající i ta kupující. Díky této souhře pak může dojít k obchodu. Pokud by vůbec chyběla jedna strana, ať již ta na nabídce nebo ta na poptávce, dá se přece uměle taková strana vytvořit, míček pozdržet a v příhodný čas poslat dále. Je to sice trošku ping-pong s časovým zpožděním, ale je zajištěno, že míčky budou létat oběma směry a business bude vzkvétat. Tak se asi před stem let zrodilo zajímavé povolání s náplní práce udržovat kontinuálnost tržní likviditu na vybraných typech akcií, s pracovním zařazením speciální broker a místem výkonu funkce parket New York Stock Exchange.

 

Reklama

Zmíněný speciální broker samozřejmě pro plnění své funkce nutně potřebuje disponovat balíkem toho typu akcií (můžeme jim nenásilně říkat titul), o jejichž likviditu na burze se stará. Ruku v ruce se zajišťováním likvidity jde i tvorba ceny na straně nabídky či poptávky tak, aby se budovaly protipozice a tím udržovala kontinuálnost obchodů na sledovaném titulu. Řízení, správa, management toku objednávek nákupů a prodejů na daném titulu je natolik dobré, nakolik si umí broker poradit s nečekávanými situacemi na té či té straně obchodu. Jinak řečeno speciální broker musí mít možnost buď podpořit nabídku nebo naopak poptávku s využitím svého zásobního balíku akcií. Obchoduje tedy na vlastní účet a využívá své nadstandardní informační zdroje. Výsadní disponibilita takovým nadstandardním komfortem je odůvodňována potřebou zajišťování kontinuální tržní likvidity, na které burza de facto stojí a padá. Nicméně nad činností těchto speciálních brokerů je nutno bdít, proto na tuto činnost brokerů při nejmenším formálně dohlíží Securities Exchange Commission (SEC).

 

Nejvyšší princip ale je zachovat pohyb míčků ve hře. Jakmile se míček zastaví, zakutálí, ztratí, nebo ho někdo zabaví, skončí hra ping-pong. Než se hra znovu nastartuje, chvíli to potrvá. A pokud by se hráči nejprve měli naučit nová pravidla a až pak rozpinkat další kolo, trvalo by to ještě déle. O to nikdo, kdo chce a může točit peníze v businessu ping-pong, nestojí. Vážení, pochopte, že komplikace s novým rozpinkáním by byly nedozírné, proto přimhuřte oko nad přimhuřováním oka rozhodčího, který bdí nad čistotou pinkání. A ještě něco, rozhodčí si musí sám na sebe a na svůj software vydělat, tedy pokud si nenajde sponzory. Tak, prosím, dejte pokoj rozhodčím s nějakými řečmi o manipulaci hry, mají plné ruce míčků.

 

Tak co? Dáme pinčes?